tag:blogger.com,1999:blog-5165634151667223748.post995267606823179581..comments2023-05-29T17:42:20.871+02:00Comments on Champagne och mat: Philipponnat – en presentationElvishttp://www.blogger.com/profile/01230907414501386397noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-5165634151667223748.post-58380408048317417512013-11-17T20:37:53.492+01:002013-11-17T20:37:53.492+01:00Darth Angelus: Man fyller på med "samma"...Darth Angelus: Man fyller på med "samma" vin och jag har aldrig hört att det skulle inverka nämnvärt. Då påverkar sockret och den lilla mängd svavel, som de flesta producenter fortfarande envisas med att hälla i, desto mer! Och luften så klart.Martinhttps://www.blogger.com/profile/00003868802888904130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5165634151667223748.post-25641189854855132622013-11-17T01:21:26.925+01:002013-11-17T01:21:26.925+01:00Martin: Tack för en utförlig beskrivning av hur ch...Martin: Tack för en utförlig beskrivning av hur champagne utan dosage är. Och det är väl skrivna ord vars innebörd jag utan problem kan relatera till. Det du skriver är ganska mycket som jag föreställer mig, åtminstone vad gäller sockrets (den lilla mängd det i normala fall är) inverkan på champagne.<br />Jag tänkte dock i första hand på att man även (vad jag förstått) blandar i en liten mängd vin för att fylla upp flaskan. Har detta "främmande" vin någon inverkan?<br /><br />Och tack för länken till din blogg. Jag har tittat lite på dina recensioner, och kommer titta mer.<br /><br /><br />Elvis: Tack för tipset! Jag får kolla in den champagnen.Darth Angelusnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5165634151667223748.post-22985091216222020722013-11-15T00:39:51.460+01:002013-11-15T00:39:51.460+01:00Darth Angelus, ett exempel på en bra champagne som...Darth Angelus, ett exempel på en bra champagne som inte har dosage är André Clouet Silver Brut Nature som bara kostar 295 kr. Den borde du prova! http://www.systembolaget.se/7546Elvishttps://www.blogger.com/profile/01230907414501386397noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5165634151667223748.post-38280993264514879592013-11-14T21:39:50.778+01:002013-11-14T21:39:50.778+01:00Trevligt inlägg! Även 2002 av Clos de Goisses har ...Trevligt inlägg! Även 2002 av Clos de Goisses har funnits på Systembolaget.<br /><br />Darth Angelus: Champagner helt utan dosage är mycket "rena" och naturliga. Sockret som normalt tillsätts döljer ev skavanker och får vinet att bli mer tillgängligt. Utan dosage är det enbart frukten du smakar, vilket i regel innebär en stramare upplevelse när vinet är ungt men en desto större (och mer naturlig) smak när vinet är moget!<br /><br />(http://champagne-bloggen.blogspot.se/)Martinhttps://www.blogger.com/profile/00003868802888904130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5165634151667223748.post-55374976047936411572013-11-14T13:43:33.346+01:002013-11-14T13:43:33.346+01:00Vilket väcker en fråga hos mig. Hur är champagne u...Vilket väcker en fråga hos mig. Hur är champagne utan dosage? Jag har aldrig provat det. I vanliga fall blandar man trots allt i annat vin än det som jäst fram på flaskan, det går inte att komma ifrån. Jag kan ana att det skulle kunna vara en fördel att inte behöva göra det, men vet som sagt inte.<br /><br />Fast å andra sidan, dosagen är en så liten del av själva vinet, så förutom sockret kanske det bara påverkar ytterst marginellt.<br /><br />Angående Philipponnat har jag tyvärr druckit väldigt lite. Jag drack Clos des Goisses (1995, om jag minns rätt) en gång på en provning, men det var åratal sedan, och den var nog väldigt ung, för den levererade inte då. Jag vet dock att många är lyriska över denna vingårds-champagne.Darth Angelusnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5165634151667223748.post-16904307463722999672013-11-14T00:42:58.120+01:002013-11-14T00:42:58.120+01:00Hej Emil, Darth Angelus har rätt. När man gör cham...Hej Emil, Darth Angelus har rätt. När man gör champagne gör man först ett stilla vin (nästan alltid en blandning av många viner) och tappar det på flaska. Sedan tillsätter man jäst och socker och försluter flaskan med en kapsyl. Sedan drar en andra jäsning igång vilket bland annat skapar bubblorna i flaskan. Ett årgångsvin måste ligga minst tre år på jästen men många hus väntar betydligt längre. Det är därför exempelvis Krug inte har släppt sina 2002:or än.<br /><br />Dock vill man avlägsna jästfällningen i flaskan innan den säljs. Genom att lagra flaskan upp och ner hamnar jästfällningen längst ut i flaskhalsen. Vill man degorgera manuellt gör man som Charles Philipponnat gör på bilden. Man håller flaskan upp och ner, vrider den och ungefär "klockan tre" avlägsnar man kapsylen samtidigt som man fortsätter att vrida flaskan. Då sprutar all jäst ut medan nästan allt vin blir kvar i flaskan. Ska flaskan säljas toppar man upp med "dosage" och sätter sedan på korken. I vårt fall drack vi den nydegorgerade Clos des Goisses 1993 utan dosage.Elvishttps://www.blogger.com/profile/01230907414501386397noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5165634151667223748.post-44906581875253747782013-11-13T19:35:39.572+01:002013-11-13T19:35:39.572+01:00Det innebär att jästfällningen avlägsnas efter and...Det innebär att jästfällningen avlägsnas efter andra jäsningen på flaska (den som skapar bubblorna).Darth Angelusnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5165634151667223748.post-40578642739411772542013-11-13T16:59:44.912+01:002013-11-13T16:59:44.912+01:00Hej Elvis,
Vad menas med att man degorgerar?
M...Hej Elvis,<br /><br />Vad menas med att man degorgerar? <br /><br /><br />Mvh EmilEmilhttps://www.blogger.com/profile/05821104833671604815noreply@blogger.com