måndag 24 april 2017

En champagnedrickares guide till stilla viner: Bordeaux

Det finns inget mer klassiskt vindistrikt än Bordeaux och tveklöst kommer flera av världens bästa viner därifrån. I förra veckan hade jag förmånen att prova Château Mouton Rothschild 1983 på restaurang Djuret, ett av de mest namnkunniga vinerna i Bordeaux. Jag kunde inte stå emot när de hade ett sådant toppvin på glas. Det var mycket stall, initialt lite skitigt men blev bara bättre och bättre med luft. Jag önskar att jag hade beställt en hel flaska.År 1855 gjordes en klassificering av vinerna i Bordeaux, Les Grande Crus classés en 1855. Vinerna delades in i premier cru (förstavin), deuxièmes cru (andravin), osv ända ner till femteviner. Fyra viner fick den högsta klassificeringen premier cru: Château Lafite, Château Latour, Château Margaux och Château Haut-Brion. Den här klassificeringen är i bruk än idag och den enda förändring som gjorts sedan 1855 är att Château Mouton Rothschild upphöjdes till premier cru 1973.

För en champagneintresserad är det lite ointuitivt att de bästa vinerna kallas premier cru och inte grand cru, men det är också lite charmigt att olika vindistrikt i Frankrike har så olika system.

Rödviner från Bordeaux görs nästan alltid på blandningar av flera druvor, främst Cabernet Sauvignon och Merlot. Dessa druvor används över hela världen och är etta och tvåa på listan över världens populäraste druvor för vinproduktion. Cabernet Sauvignon brukar dofta svarta vinbär, tobak och stall. När jag själv provar rödviner blint brukar jag tänka "Bordeaux" när jag känner Cabernet Sauvignon, och viner från andra regioner än Bordeaux som görs på Bordeaux-druvor brukar kallas för Bordeaux-blends.

Jag kan förresten varmt rekommendera en röd Bordeaux i beställningssortimentet: Château Bonnet Divinus 2009. Jag har druckit den många gånger sista året och den är en helt underbar klassisk Bordeaux till rimligt pris (199 kr/flaska). Om man beställer sex flaskor får man dem i en snygg trälåda. Jag drack den senast igår kväll och la sedan direkt en beställning på ytterligare en låda trots att jag redan har två i vinkällaren.

Även om många säkert tänker på röda viner när man hör Bordeaux görs några av världens bästa vita och söta viner här också. De görs på druvorna Semillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle. De söta vinerna görs i distriktet Sauternais och kallas för sauternes. Château d'Yquem är världens mest kända söta vin och har lika hög status som de röda premier cru-slotten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar