fredag 27 september 2013

De främsta champagnehusen

Vinproducenterna i Champagne delas in i champagnehus, odlare och kooperativ. Ett champagnehus har ofta egna druvor men kompletterar med att köpa in druvor från odlare och andra champagnehus. Odlare, däremot, får förlita sig på sina egna druvor och oftast kommer druvorna från bara en by. Odlarchampagner är därför ofta mer varierade i stilen och kanske lite mer spännande. Kooperativ är vad det låter som: en grupp odlare som gått ihop för att göra vin. De sistnämnda är ofta de minst intressanta vinerna, om jag får generalisera lite.

Om man tittar noga på etiketten kan man se vad det är för champagne:
N-M: Champagnehus
R-M: Odlare
C-M: Kooperativ

(Det finns även R-C vilket betyder att det är en odlare men att vinet gjorts av ett kooperativ.)

En stor majoritet av de champagner som säljs kommer från champagnehus men vilka är de bästa champagnehusen? Jag har satt ihop en topplista utifrån min smak:

1. Krug
2. Pol Roger
3. Henriot
4. Jacquesson & Fils
5. Louis Roederer
6. Philipponnat
7. Bollinger
8. Billecart-Salmon
9. Gosset
10. Charles Heidsieck

Jag föredrar champagnehus med bra kvalitet över hela linjen framför ett champagnehus som exempelvis Moët & Chandon som i och för gör utmärkta Dom Pérignon men också gör en stor mängd champagne av tveksam kvalitet. Av samma anledning är inte Veuve Clicquot med på listan. Salon borde däremot kanske ha varit någonstans på nedre halvan av listan men jag vet inte, jag tycker att Salon är bra men överskattad. Och det är ett väldigt smalt hus med bara en champagne i utbudet.

Förstaplatsen till Krug är given. Jag älskar Winston Churchill och Pol Roger är bra över hela linjen och tar andraplatsen. Henriot Cuvée Enchanteleurs är en fantastisk champagne, fullt i klass med årgångs-Krug, men Henriot får nöja sig med tredjeplatsen på grund av att jag inte är så imponerad av deras vanliga årgångsviner. Sedan är det jämnt mellan Jacquesson, Roederer och Philipponat. Tre hus med både bredd och mycket hög kvalitet. Jacquesson vinner fjärdeplatsen på sina spännande vingårdschampagner.

Intressant att notera är att inget av världens tio största champagnehus kom med på min lista.

17 kommentarer:

  1. Tack för en alltid läsvärd blogg. Finns någon färsk lista på de tio största champagnehusen? Vore intressant att veta vilka de är. Mäter man i antal flaskor på årsbasis och/eller omsättning? En lista över UMC:s medlemar och icke-medlemmar finns här men säger inget om storlek: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Champagne_houses

    Apropå storlek: har Du någon erfarenhet av att flaskstorleken skulle ha någon betydelse för vinet? Tyvärr tillhör det ju undantagen att man köper större än magnum. Vore intressant att få reda på mer kring detta.

    Skön helg!

    SvaraRadera
  2. Tack J!

    Jag hittade en rätt aktuell lista här (http://www.thedrinksbusiness.com/2012/09/top-10-champagnes/11/):

    1. Moët & Chandon
    2. Veuve Clicquot
    3. Nicolas Feuillatte
    4. Mumm
    5. Laurent-Perrier
    6. Piper-Heidsieck
    7. Taittinger
    8. Pommery
    9. Lanson
    10. Perrier-Jouët

    Jag tror att de kan ha glömt Mercier som är väldigt stort i Frankrike och nog bör ligga på 6:e/7:e plats ungefär. Och man räknar normalt i antal sålda flaskor.

    Flaskstorleken har stor betydelse för champagne. Det har jag berört många gånger i bloggen men det borde jag verkligen skriva ett eget inlägg om. I korthet: Champagne är bäst på magnum. Jag återkommer i ämnet! Ha en skön helg, du med!

    SvaraRadera
  3. Är inte Nicolas Feuillate ett kooperativ?

    Mvh,

    Johan

    SvaraRadera
  4. Tack för en bra blogg! Väldigt intressant läsning, vet inte hur våra smakpreferenser står sig, men för mig är taittinger nummer 1, men det beror nog mest på comtes de champagne.
    Måste börja köpa mer prestige champagner från andra hus för att få en bättre bild.
    Gillar antagligen mest chardonnay så för mig är comtes det bästa jag druckit hittills.
    förslag på några som jag bör testa för att vidga mina vyer?
    mvh

    SvaraRadera
  5. Johan: Jo, det har du förstås rätt i. Men de nio andra på listan är hus och så ska säkert Mercier vara med också.

    Anonym: Comtes är väldigt bra, framför allt med lite ålder. Däremot tycker jag inte att Taittingers NV är i nivå med exempelvis Pol Roger, Roederer och Bollinger. De flesta prestigechampagner har minst 50% pinot men jag tycker ändå att du ska prova igenom dem ändå. Börja med Winston Churchill!

    SvaraRadera
  6. Taittinger NV har jag inte druckit, däremot dem andra du nämnde och där är bollinger SC favoriten. Taittinger har en annan som jag köpt istället för deras NV som heter "les folies de la marquetterie" väldigt bra!

    Tack för tipset om Winston Churchill.
    Ska utomlands nu och sedan på kryssning ett par veckor efter det, bra möjligheter till att köpa till bra priser! På båten har dem Winston Churchill, Krug GC, Cristal och Dompa.
    Dem flesta champagner behöver lite lagring och det är ett problem med att ha en mindre vinkyl... är Krug GC ett bättre val för kortare lagring?

    Mvh

    SvaraRadera
  7. Ja, Les Folies de la Marquetterie är bra!

    Jag tycker att både Winston Churchill och Krug GC kan vara väldigt bra redan som unga. Jag föreslår att du köper någon av dem (eller båda). Dompa har ett fantastiskt varumärke men har släppt många svaga årgångar på senare år (1999, 2000 och 2003). Cristal är ofta charmerande som ung men vinner mycket på lagring.

    SvaraRadera
  8. Låter bra, har druckit 2002 dom perignon för ca 2år sen och den var trevlig men ganska sluten. Därför blir jag lite förvånad över att t.ex. Cristal släpps så unga.
    Kommer köpa både Churchill och Krug GC, ska bli spännande att prova!

    SvaraRadera
  9. Jag besökte Roederer för ett par år sedan och deras vinmakare, Jean-Baptiste Lecaillon, förklarade då att de anser att terroiren kommer bättre till sin rätt när champagne släpps ung. Därför släpps Cristal tidigare än någon annan prestigechampagne.

    SvaraRadera
  10. Mycket bra lista!

    Jag har själv inte druckit så mycket av vissa av de här husen, men de jag har druckit betydande mängder av kan jag också gå i god för. I övrigt håller jag till fullo med dig om Moët & Chandon. Ett riktigt bra vin i form av Dom Pérignon (eller några, om man räknar så, eftersom det finns rosé och Oenoteque också) kan inte lyfta upp hela huset till toppnivå, speciellt inte eftersom det mesta de lanserar är av ganska medioker kvalitet.
    Jag skrev även detta kortfattat på ett icke-vin forum för några månader sedan (länk nedan, ifall du är intresserad). Alla de fyra hus jag där rekommenderade finns också med på din topp-10 lista.

    http://www.sffchronicles.co.uk/forum/541254-what-alcoholic-beverages-do-you-prefer.html

    Även för mig är Krug den självklara ettan. Deras sammantagna portfolio av viner kan inget annat hus matcha, och de gör såväl ett årgångsvin som konstant hör till de bästa prestigerna, plus förstås (som vi tidigare diskuterat) en otrolig single vineyard blanc de blancs, som även lyckades med konststycket att vara väldigt stor även det halvbra året 2000.

    Jag måste påpeka att Louis Roederer, förutom den riktigt bra Cristal, har en standardchampagne (Brut Premier) som är en av de bättre och godare i sin prisnivå.

    Jag vet inte om vi har liknande smak, eller om det råder ett visst allmänt konsensus om detta, men jag tror det är lite av båda. Möjligtvis håller jag Salon lite högre än du, men å andra sidan har du en poäng i att huset är lite smalt, som bara har ett vin.

    Nåväl, jag skall försöka följa denna blogg lite mer igen, men jag är inte hemma just nu (faktum är att jag är i ganska avlägsna delar av Skottland), så min tillgång till Internet är lite sporadisk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Darth Angelus, tack för en trevlig kommentar!

      Jag bloggar inte lika ofta som när jag bodde i Sverige men jag håller liv i bloggen och kommer säkert att bli mer aktiv efter min flytt till Los Angeles.

      Radera
  11. Lycka till med LA-flytten!

    Vill bara nämna, apropå Winston Churchill, att när jag var i Blenheim Palace - hans födelseplats utanför Oxford - häromveckan, så hade de, passande nog, just Cuvée Sir Winston Churchill som prestigecuvée i sin champagnebar.

    Men, men, detta inlägg var lite off-topic. Sorry för det!

    SvaraRadera
  12. Tack! Och Cuvée Winston Churchill är alltid ett "godkänt" ämne i kommentarsfältet till den här bloggen. :-)

    SvaraRadera
  13. Trevlig lista! Och kul att du har Jacquesson relativt högt upp!

    Jag skulle själv ha svårt att begränsa mig till tio producenter om jag satte samman en liknande lista! :) Men i jämförelse med dig rankar jag Billecart och Bollinger något högre medan Henriot hade kommit betydligt längre ner.

    De jag saknar är främst Salon och så Selosse förstås (men jag antar att du vill ha in honom bland odlarna istället)!

    Angående Mercier och "volymlistan" tror jag att deras siffror kan finnas medräknade i Moëts.

    http://champagne-bloggen.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är grymt imponerad av Cuvée Enchanteleurs, både yngre och äldre årgångar och det är anledningen till Henriots höga placering.

      Radera
  14. Vad tycker du om Taittinger?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har lite blandade känslor för Taittinger. Deras prestigechampagne Comtes kan vara helt fantastisk, både vita och rosén, särskilt med lite mognad.

      Tyvärr slarvar de med kvaliteten på sin vanliga non-vintage, Brut Réserve. De använder andrapressvin och har för mycket dosage. Vanliga årgångsvinet kan vara bra (t.ex. 2002:an) men har också för hög dosage. Jag har en låda Taittinger 2002 på magnum i källaren som ska få ligga till sig i 5-10 år till - då är sockret inga problem utan kan tvärtom bidra till att göra en mogen champagne ännu bättre.

      Radera