måndag 5 mars 2012

”Du får inte bli en sån där vinsnobb”

När jag skriver det här befinner mig 10.668 meter över Ryssland på väg österut på en veckolång jobbresa.

Jag sitter och funderar på om jag är en vinsnobb. Jag blev i helgen anklagad för att vara en, eller för att vara på väg att bli en. ”Du får inte bli en sån där vinsnobb”. Upprinnelsen till den kommentaren var att jag inte tyckte om husets röda på hotell Åkerblads i Tällberg. Husets röda var en Cabernet Sauvignon/Shiraz-blandning från Australien som kostade 270 kr flaskan. Jag vet inte om det finns på Systembolaget men är i så fall gissningsvis ett 60-kronorsvin. Det var inte gott. Druvblandningen Cabernet Sauvignon och Syrah är alltid ett varningstecken - det brukar betyda att Cabernet Sauvignon-druvorna håller för låg kvalitet och behöver stärkas upp med Syrah för att kunna ge ett drickbart vin. Jag tror inte att jag smakat någon gott vin med den här druvblandningen. Om någon känner till en lyckad kombination av Cabernet Sauvignon och Shiraz/Syrah får ni gärna lämna en kommentar och tipsa om det.

Nåväl, jag har funderat lite över kommentaren om att jag är eller håller på att bli en vinsnobb. Vad är en vinsnobb? Det är knappast en komplimang. För mig är en vinsnobb en person som gillar att dricka dyra viner bara för att de är dyra men som egentligen inte uppskattar det. Label drinkers som de också kallas. Den kategorin hör jag definitivt inte till. Jag är i grunden en champagnenörd men är nyfiken på andra viner och håller på att prova mig fram för att lära mig mer. Genom diverse vinvänner och egna inköp har jag redan druckit en lång rad riktigt bra rödviner och ett ”problem” med det är att det inte går att uppskatta budgetviner längre. Om man aldrig smakat något annat än fiskpinnar och sedan får prova bra tillagad färsk fisk så går det inte att gå tillbaka. Samma sak gäller vin. Men gör det mig till en vinsnobb? Den som inte tycker om fryst kolja från Findus eller burkräkor brukar knappast bli anklagad för att vara matsnobb. Att föredra bra mat framför dålig mat brukar ses som något positivt, även om det innebär att man blir tvungen att betala mer för maten. Men av någon anledning finns det något provocerande med att inte tycka om budgetviner. För min del är det inte fråga om snobbism, det finns många dyra viner som jag inte heller tycker om. Det framgångsrika champagnehuset Nicolas Feuillattes viner tycker jag  till exempel inte om alls, inte ens deras prestigevin som kostar 899 kr på Systembolaget.

6 kommentarer:

 1. Åkerblads mat är helt ok. Deras utvalda viner till menyn brukar vara helt ok, men ibland hade det blivit bättre om de kastat om vin/matkombarna. Deras vinkällarlista är en katastrof och vin kontra pris gör att de haft samma viner väldigt länge..deras vanliga vinlista är tyvärr lite svajjig och ger ett fegt intryck.

  att rata husets vin är.knappast snobberi, utan ett sundhetstecken. Framförallt där. Husets kan vara ok när man äter en pizza för en hundring, men är man på åkerblad så är man där på konferens och då har man sällan ett val, eller privat och är.det då inte så att man har dåligt med pengar, så kan jag inte förstå reaktionen. Ska vi ta en biff av utskuren biff? Var inte en sån snobb, det går väl bra med en biff av ytterlår?

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte också att Åkerblad hade bra mat. Rödbetssoppan som fanns på förrättsmenyn var till och med mycket bra.

  Håller också med om vinlistan, den var en märklig blandning av tråkiga viner i intervallet 270-450 kr och ovanliga toppviner typ Vega Silicia från tidigt 70-tal för 5000 kr och uppåt. Nästan ingenting däremellan.

  SvaraRadera
 3. Jag känner inte till restaurangen i fråga, så låter bli att kommentera deras utbud av mat och dryck.

  Att bli kallad för vinsnobb borde enbart vara smickrande, och avspeglar bara den okunnighet hos den som fäller en liknande kommentar. Dessutom så avspeglar detta en osäkerhet hos personen i fråga då hen (han/hon) tycker det är obehagligt att vara i samma sällskap som en person som har en överlägsen kunskap om i detta fallet vin. Denna person önskar inget hellre än att alla är lika så att hen slipper känna detta obehag. Detta brukar sammanfattas med ett ord, jante!

  Dessutom vill jag bara tillägga att jag tycker inte heller om Nicolas Feuillattes viner.

  SvaraRadera
 4. Nu har jag hittat tillbaka till denna blogg, intressant! Hoppas du fortsätter, intensivt. Vinsnobb?? Tja, vid våra vinträffar tar vi mest vin från våra förråd och ibland uppstår frågan huruvida man "har råd" att öppna flaskan!! Ett evigt intressant diskussionsämne. 1992 den 1:a juli köptes Latour-82 och Cheval Blanc-82 för ca 500:-. I fredags tog vi Cheval-Blanc och ett antal andra -82:or. Jag skulle inte ha råd att köpa dem nu och visst är det intressant att ha prövat, men vi tyckte nog att Gruaud-Larose-82 är mycket "bättre". Kanske man istället skulle ha sålt av och inhandlat många intressanta viner, som haft en "billigare" etikett. Vinsnobb är ju oftast förknippat med pengar, dvs har man råd att köpa viner (o dricka dem) för flera tusen per flaska (jag har det icke) så kan man ju verka snobb inför andra som ej har råd. Men man är icke snobb just av anledning att man har råd. Så det är som ni säger, vinsnobb är den som "dricker etikett" och föraktar ett billigt vin.
  Hälsar
  )le
  p.s. champagnen vi började med var Henriot Cuvée des Enchanteleurs -88 otroooligt braaa, helt fantastisk!!

  SvaraRadera
 5. Klart att man inte kan kräva att alla ska tycka att husets är ok eller gott....men ibland, i vissa sällskap kan man väl bara dricka och le och tänka på alla goda viner man själv kan dricka vid andra tillfällen.... för att inte såra eller "hålla på"... en tanke. Härligt med alla vinsnobbar som hittat hit ; )

  SvaraRadera
 6. Absolut, Anonym. Jag brukar hålla låg profil för det mesta och brukar absolut inte sitta och recensera viner jag blir bjuden på. Ibland kan man komma undan med att be om öl i stället.

  Den här gången var jag lite trött och hungrig och svarade kanske onödigt uppriktigt på en direkt fråga om vad jag tyckte om vinet...

  SvaraRadera