onsdag 8 maj 2013

Köptips till majauktionen

Förra auktionen gick mig helt förbi men jag noterade i efterhand att priserna var uppskruvade, åtminstone på champagne. På måndag är det dags igen och min rekommendation är att hålla igen i budgivningen. Många av vinerna går att hitta hos vinhandlare utomlands till bättre priser. Franska Millesimes.com är en favorit för enstaka flaskor.

Här är i alla fall några tips på intressanta auktionsposter på måndag:

Bollinger Grande Année 1989 är en champagne man sällar ser. Den är mogen och rostad i tonen och mycket trevlig. Utropspriset på 1800 kr är rimligt men man bör nog inte gå över det.

Comtes de Champagne 1996 är en mycket charmig 1996:a. Utropspriset på 12.000 kr för en låda är rimligt och jag tror att den kan gå strax under det.

Winston Churchill 1996 är en ännu bättre champagne, en av de allra bästa 1996:orna. Här är utropspriset märkligt lågt, bara 10.800 kr för en låda. Fyndläge?

Jacques Selosse 1995 på magnum. Behöver jag säga mer? Ett sådant vin väcker ett så extremt habegär att jag inte ens tänker kommentera utropspriset.

6 kommentarer:

 1. Den här gångens överdrivna estimat - för sådana verkar ju alltid gå att hitta - måste väl de två flaskorna De Venoge Louis XV Rosé 2002 stå för. Utropspriset är 2500 kr/st exkl. avgifter, d.v.s. 3050 kr med detta inkluderat. Wine-Searcher-medelpriset är 156 euro exkl. skatt, d.v.s. ca 1600 kr med skatt. Ser en fransk handlare som jag har köpt från tidigare som tar 153 euro för den inkl. moms, och de tar 36 euro för frakt till Sverige för 1-6 flaskor, d.v.s. 189 euro = ca 1620 kr inkl leverans.

  SvaraRadera
 2. Ja det är märkligt. Även om Louis XV Rosé 2002 är bra så är ju inte De Venoge känt som ett kvalitetshus precis. Jag har svårt att tro att någon av de där posterna kommer att nå utropspris.

  Däremot ser jag att det ligger bud på 1900 kr för Ace os Spades, en champagne som jag inte ens tycker att Stadsauktion skulle ha accepterat (enligt de regler de har att följa om "samlarviner"). Skulle de tillåta nyinköpt standard-Moët också?

  SvaraRadera
 3. Tack för tipsen.

  Jag undrar hur det fungerar med alkoholskatten vid köp på exempelvis Millesimes.com. Vet du hur man går tillväga?

  SvaraRadera
 4. Jag brukar själv hoppa över alkoholskatten när jag köper från Millesimes.com. Det handlar bara om ungefär 17 kr/flaska men jag orkar inte med pappersexercisen. Det har aldrig varit några problem.

  SvaraRadera
 5. Hej, såg din blog nu. Gillar det jag läser och skulle tycka at en förbättring skulle vara att du följde upp hur slutpriserna var. I övrigt håller vi med
  www.champagne.se

  SvaraRadera
 6. Magnus, jag har skrivit en uppföljning nu. :-)

  SvaraRadera