torsdag 5 juni 2014

Vårens sista vinauktion

På måndag börjar vårsäsongens sista vinauktion i Sverige och sedan tar auktionerna sommarlov. Det är ovanligt få champagner med den här gången, bara 61 poster. Det är kanske inte är så bara förresten men de sista åren har det varit runt 100 champagneposter på varje auktion så det är lite färre än vanligt den här gången.

Standarden känns ovanlig hög, det är stor andel Krug, Comtes och Dom Pérignon. Mina huvudtips den här gången är tre poster från den underskattade årgången 1995. Många 1995:or börjar bli fantastiska men hamnar alltid i skuggan av sin upphaussade årgångsgranne 1996, inte minst prismässigt. För mig är både 1995 och 1996 femstjärniga årgångar.

Två flaskor Krug 1995. Utropspris mycket rimliga 4000 kr för två flaskor. Kanske den bästa 90-talsårgången av Krug i hård konkurrens med 1996.

Tre flaskor Comtes 1995. Utropspris låga 4800 kr för tre flaskor. Jättebra årgång av Comtes som jag hade förmånen att få prova i Stockholm för ett par månader sedan. Comtes 1996 är något bättre men kostar betydligt mer.

Tre flaskor Winston Churchill 1995. Utropspris 4800 kr för tre flaskor. Intressant kombination av en i Sverige underskattad champagne från en underskattad årgång.

Sedan vill jag nämna att det finns en post med två flaskor Grande Dame 1990, Veuve Clicquots också underskattade prestigechampagne som jag skrev om inför majauktionen.

9 kommentarer:

 1. Hej, tack för en bra och intressant blogg. På tal om 1995, har du testat Dom Pérignon Oenothéque 1995? vad tycker du i så fall om den? funderar på att köpa.

  SvaraRadera
 2. Nej, jag har inte provat den än, men jag köpte faktiskt en låda i höstas som ligger på lagring i England. Jag tycker att Dom Pérignon 1995 är så bra och Oenothéque 1995 har fått så bra recensioner.

  SvaraRadera
 3. Trevligt! eller hur, måste testas.. återkommer med mitt betyg om jag hinner testa innan du öppnar din låda :) Mvh Mattias

  SvaraRadera
 4. Bra pris på Systembolaget också, tycker jag!

  SvaraRadera
 5. Absolut, vilken skulle du välja mellan den och Krug för 1700 kr på systemet? Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
 6. Får jag bara välja en? :-)

  Då blir det faktiskt Krug 2000. En bra årgång av Krug slår det mesta.

  SvaraRadera
 7. Den här gången får du bara välja en :) Typiskt, då får det bli en sådan också.
  Mitt champagneintresse/samlande är ganska nytt så jag har inte provat så många ännu. om du skulle nämna några till under 2500kr som är grymma och måste testas, vilka skulle det bli? Mvh Mattias

  SvaraRadera
 8. Du måste prova Winston Churchill, Comtes de Champagne och Selosse Substance, om du inte redan gjort det.

  Sedan finns det mycket trevligt i intervallet 500-750 kr. Jag tycker till exempel att Pierre Peters Cuvée Speciale Les Chétillons är en jättebra lagringschampagne till mycket rimligt pris.

  SvaraRadera
 9. Tackar för tipsen!, har inhandlat en Winston 2000 men har inte smakat ännu :) Mvh Mattias

  SvaraRadera