lördag 13 december 2014

Bästa champagnerna på Systembolaget under 400 kr

Så här års är det många googlare på jakt efter julklappschampagne eller nyårschampagne som hittar hit och det här inlägget är särskilt riktat till er.

De allra flesta svenskar köper inte champagne för mer än 400 kr och om det är den övre gränsen, vad ska man då köpa? Jag har exkluderat beställningssortimentet och bara tittat på vad man idag kan köpa på helflaska på Systembolagets butik på Regeringsgatan i Stockholm. Det är en av Sveriges mest välsorterade Systembolagsbutiker och de har idag 40 olika champagner som kostar 400 kr eller mindre på helflaska. Vilka av dessa kan jag rekommendera?

Min vinnare

Diebolt-Vallois Prestige Brut för 369 kr är en väldigt bra champagne som får bli min vinnare i det här prissegmentet. Det är en blanc de blancs (dvs 100% Chardonnay) från tre grand cru-byar: Cramant, Chouilly och Les Mesnil-sur-Oger. Priset har legat i princip stilla i flera år och är väldigt attraktivt.


Budgetalternativ

Kooperativet Palmer & Co är ett starkt kort i det här prissegmentet och just nu finns deras 2008:or (en fantastisk årgång i Champagne) på Systembolaget. Palmer & Co 2008 för 275 kr är den billigaste champagne jag kan rekommendera överhuvudtaget just nu. Ännu bättre är Palmer & Co Blanc de Blancs 2008 för 309 kr. Normalt skulle jag också ha tipsat om en annan blanc de blancs, Pierre Peters Cuvée de Réserve, men när det finns 2008:or av Palmer & Co Blanc de Blanc får Palmer grundtipset.

Bra huschampagner

Alla champagner ovan är från kooperativ eller odlare, men det finns så klart flera bra champagner från hus också: Piper Heidsieck (339 kr) Brut är ett champagnehus som verkar vara på frammarsch kvalitetsmässigt och jag tyckte att deras non-vintage var trevlig när jag provade den för ett par veckor sedan. Sedan är Pol Roger Brut Réserve (389 kr) och Louis Roederer Brut Premier (399 kr) alltid bra alternativ.

2 kommentarer:

 1. Diebolt-Vallois är toppen, den fungerar dock dåligt som nyårsrekomendation då den måste beställas. Bolagets deadline för detta var den 10e för leverans i tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häromdagen fanns det ett antal flaskor kvar på Regeringsgatan men inte längre, ser jag. Däremot finns det 38 flaskor kvar på Systembolaget Söderhallarna (om lagersaldot stämmer...).

   Övriga champagner ovan kan man nog hitta så gott som överallt.

   Radera