måndag 1 december 2014

Winston Churchill 2002 släpps på Systembolaget idag

Idag släpps efterlängtade Winston Churchill 2002 på Systembolaget för 1285 kr. I England valde vinhandlarna att höja priserna med upp till 50% mot årgång 2000 men svenska importören Ward Wines väljer att låta priserna ligga kvar. Tack för det! Överhuvudtaget tycker jag att alla Pol Rogers viner är rimligt prissatta i Sverige. Min fru som råkar befinna sig i Sverige just nu har fått i uppdrag att köpa med sig en flaska.Om ni känner någon champagneintresserad så finns det ingen bättre julklapp än Winston Churchill 2002 i år!

26 kommentarer:

 1. Intressant, vilken skulle du tippa är mest drickbar nu, 2000 eller 2002? Har aldrig testat Winston Churchill. Eller är det klokare att satsa på någon annan av prestigerna på bolaget om man är ute efter snar konsumtion?

  mvh
  Markus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle satsa på Winston Churchill 2002 eftersom det är en så mycket bättre årgång. Men om du skulle råka befinna dig i någon utländsk vinaffär det det finns Winston Churchill 1998 eller äldre så är det annan sak.

   Av de andra prestigerna på Systembolaget så är Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 1995 helt fantastisk. Då får du verkligen uppleva hur en prestige med lite mognadstoner kan vara.

   Radera
  2. Stort tack för svar! Det får bli någon av dem.
   /markus

   Radera
 2. Hur vet du att 2002 släpps idag? Har kikat på lanseringarna på bolagets hemsida och hittar inget där och enligt länken du lagt upp så är det 2000 som gäller. Är det direktinfo från ward wines?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Informationen kommer från Systembolaget och jag läste om det på finewines.se. Winston Churchill är med i Systembolagets ordinarie sortiment och det handlar bara om ett årgångsbyte vilket inte annonseras som en "nyhet" på Systembolagets hemsida. Den 1 december är dock det officiella datumet för årgångsbytet och informationen på hemsidan borde ha uppdaterats idag (Winston Churchill på magnum är dock rätt).

   I praktiken sker årgångsbytet gradvis och man kommer att kunna hitta Winston Churchill 2000 i butiker i några veckor framåt. Man kan till och med råka hitta 2000 och 2002 bredvid varandra i hyllorna.

   Radera
  2. Så är det där jag bor (Uppsala). Ibland stämmer inte årtalet på hylletiketten med flaskorna. Köpte t ex en Henriot 2005 som skulle vara 2006, Palmér & Co 1999 som enl hyllan var 2000, osv. Dom P 2003 finns kvar också.
   /markus

   Radera
  3. Det låter som Systembolaget i ett nötskal. :-)

   Radera
  4. Ja, fenomenet med Systemets eftersläpning är intressant för det går att göra små fynd m flaskor som står i hyllorna men som enl databasen är slut. Winston Churchill 2000 kommer säkert ligga kvar länge nere på stan, markerad och bokförd som 2002. Dom P 2003 kommer kanske aldrig försvinna från Bolaget i närförorten om ingen stjäl den. De borde rea ut en del.

   Radera
  5. "Problemet" är att Systembolaget använder samma varunummer för olika årgångar för alla varor i ordinarie sortiment. Winston som Winston, liksom. Med exempelvis Salon är det annorlunda och Salon 1997 har länge sålts på rea även om det av någon anledning inte skrivs ut längre att det är reapris.

   Radera
 3. (Talar om Uppsala ovan, i Stockholm i Passagen är det annorlunda.)
  /markus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vinkällarbutikerna i Stockholm, Göteborg och Malmö är speciella så klart, men i övriga landet är det nog precis som i Uppsala.

   Radera
 4. Winston Churchill 2002 började fasas in på Systembolaget den 18 november. Finns bland annat på Passagen. Det är en gradvis övergång och på vissa Systembolaget kommer 2000 finnas kvar ganska länge då efterfrågan inte finns i den butiken.

  Från och med 1 december så kommer Ward att leverera endast 2002 vid beställning från dem.

  Jag skulle också köpa 2002 framför 2000 även om jag tror att den sistnämnda är bättre för omedelbar konsumtion.

  Hänvisar också till ämnet på finewines.se som Elvis nämner

  www.finewines.se/threads/pol-roger-winston-churchill-2002.3240/

  SvaraRadera
 5. Hej Elvis, funderar på vad man skal köpa vid lanceringen 5/12, verkar jo vara aldeles för många interessante flaskor ;-)..../dansken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det släppet hade jag faktiskt missat. Mest intressant är nya soleravinet från Henriot, Cuvée 38, som bara släpps på magnum. Men jag vet inte om det är värt 4500 kr...

   Jag tycker att Léclapart och Selosse rusit iväg för mycket i pris så mitt huvudtips det här släppet är ett av de billigaste vinerna: André Jacquart 2007 för 399 kr!

   Radera
  2. Deutz 2007 kanske (499 kr)?
   /markus

   Radera
  3. Absolut! Årgångs-Deutz brukar vara ett säkert kort även om jag inte provat de senaste årgångarna.

   Radera
 6. NV-Deutz är något av vår huschampagne och vi har inte testat årgångs, så det blir nog en sån. Plus en prestige (lutar åt Heidsieck 95), så är jul/nyårsstämningen säkrad.
  /markus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som utmärkta val! :-)

   Radera
  2. 1999 på Magnum till 1300 eller 1400 kändes interessant, men det tycker du inte ? / dansken

   Radera
  3. Magnum är alltid magnum. :-)

   Jag vet inte, jag håller inte Bruno Paillard lika högt som många andra, men visst är båda vinerna intressanta!

   Radera
  4. 1999 vad? Deutz?

   Radera
 7. Aha, sorry, nu såg jag.

  SvaraRadera
 8. Testade Deutz 2007 nu i helgen. Jämförde med Palmer & Co 1999 och vi tre som testade var överens om att Deutz var bättre. Har beställt 1995 Charles Heidsieck på din rekommendation, det blir nog till nyår.
  /markus

  SvaraRadera
 9. Drack Winston Churchill 2002 i lördags, och den var fantastiskt bra, om än fortfarande rätt ung, och kunde behöva tid för att öppna upp (antingen tid genom lagring eller åtminstone luftning). Den har nog inte på långa vägar nått toppen av sin kurva än, vilket var väntat.
  Annars var väl smaken i rätt typisk Winston Churchill stil, vilket förstås är positivt. Winston Churchill är i allra högsta grad en pålitlig champagne, när det gäller att leverera en god upplevelse. Ur min infallsvinkel, i varje fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt. Jag åker till Sverige i nästa vecka och kommer att köpa (minst) en där. Ska bli spännande att prova!

   Radera