tisdag 21 juli 2015

Krug 1996, 1998, 2000 och 2003

Igår var jag på en härlig champagneprovning i Göteborg, med fokus på en liten Krugvertikal. Vi var fyra personer och hade med sig varsin årgångs-Krug och täckte upp de fyra senast släppta årgångarna av Krug: 1996, 1998, 2000 och 2003. Någon gång i framtiden kommer Krug 2002 att släppas men just nu är det de fyra senaste årgångarna.

Att bara vara fyra personer på en sådan här provning är perfekt. Man får dricka några glas av varje flaska och kan följa utvecklingen under ett par timmar.

Tyvärr bekräftades mitt intryck från i höstas att Krug 2003 är en väldigt svag årgång av Krug. Däremot blev jag glatt överraskad av Krug 1998 som jag tidigare varit tveksam till. Nu finns allt på plats och det är en majestätisk champagne med nougat och krondill på näsan och en enorm syra. Fantastisk. Krug 1996 imponerade dock ännu mer, med ännu mer kraft och syra. Ett vin man kan lagra hur länge som helst.

Krug 2000 är numret mindre än 1996 och 1998 men ändå en trevlig årgång av Krug, tycker jag. Fullt tillgänglig redan nu och väldigt Krug-typisk.

10 kommentarer:

 1. Hej,
  Jag har provat Krug 1996 tre gånger (senast I februari 2015) och alla gångerna har vinet varit extremt märkligt och inte speciellt gott. Den doftar som en 50 år gammal champagne som är för gammal, oxiderad, med bokna äpplen. Smaken har varit extremt stram, obalanserat syrlig och med avsaknad av frukt och komplexitet. 1996 Krug är utan tvekan den I särklass största besvikelsen jag någonsin provat när det gäller Champagne. Men du verkar positiv. Jag vore väldigt tacksam om du kan utveckla lite mer hur du uppfattade Krug 1996? MVH Claes Lindquist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Claes!
   Det låter som väldigt tråkiga upplevelser. På din beskrivning tycker jag att det låter som ett defekt, särskilt om den luktar så gammal. Är de tre Krug 1996 du provat från samma låda?

   Alla 1996:or har väldigt hög syra och många enklare champagner från 1996 är väldigt obalanserade. Det blir lite citronvatten där syran tar överhanden totalt och "dödar" all frukt. Jag har bara upplevt det i en Krug 1996:a och den flaskan hade jag skickat ut på restaurang.

   Krug undviker malolaktisk jäsning och har alltid hög syra och ett år som 1996 är syran extrem. Jag vet att det kan vara väldigt störande för vissa men i Krug 1996:or som är i bra skick, som den jag drack igår, finns det en massa frukt som balanserar upp vinet. Jag kände nougat och kola på näsan och även krondill (väldigt typisk Krugdoft för mig), i munnen en hel rad citrusfrukter (citron, mandarin, blodapelsin) och sedan en väldigt lång eftersmak och en syra som känns långt bak i munnen länge. Väldigt mycket av allt.

   Radera
 2. Jag har provat Krug '96 ett halvdussin gånger, totalt ojämn och pendlar mellan knasoxiderad och strålande stram med klang och nötig elegans. Tre av gångerna mittemellan, en slags brådmogen hastig och vrång stil man inte känner igen.
  Det är nog den mest ojämna av alla '96:orna, och det har blivit en del under åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att den är ojämn. Jag har druckit kanske 7-8 flaskor genom åren och bara en har varit riktigt dålig. De andra har varierat i mognad - det märkte jag inte minst när jag tog in två flaskor efter varandra på Operakällaren för ett par år sedan.

   Den jag drack igår är nog den bästa jag provat hittills. Antingen en bra flaska eller också börjar bitarna falla på plats nu?

   Radera
  2. Kan vara, den senaste buteljen jag provade var i början av juni i år, liksom både oxar och kartig men på ganska bra sätt. Troligen en av de bättre buteljerna jag provat: http://www.winepunk.net/files/8df9172e5f9585cdc62a634c60382438-416.php

   Radera
 3. Darth Angelus22 juli 2015 11:48

  Bara att se bilden ovan på den champagnehinken med fyra flasor årgångs-Krug får det att vattnas i munnen.

  Hursomhelt, jag upplevde inte Krug 2003 som en så stor besvikelse. Jag har druckit det två gånger, och det ändå tyckt att det är ett väldigt trevligt vin som håller Krug-stilen. Dock så har väl mina förväntningar inte varit skyhöga, på ett år som 2003, även från Krug.

  Krug 1998 har jag också haft lite svårt att uppskatta, antagligen för att förväntningarna var högre än på Krug 2003 (så det är nog "objektivt" ett bättre vin än Krug 2003, trots min något mer negativa ton). Den flaska jag hade med till en provning för ungefär ett halvår sedan var gott, men jag kunde inte hitta Krug-känslan i den. Det kan dock ha varit pressen i situationen, med flera viner sida vid sida, så jag vill inte vara alltför hård, och den växte en del efter en stund. Så vinet är antagligen helt ok, men inget jag är totalt såld över.

  Krug 2000 var väl också en helt ok Krugårgång.

  Dock så anser jag att Krug 1996 är i särklass bäst av alla fyra. Den har varit makalöst bra varje gång jag druckit den, särskilt på senare år. Jag har således svårt att hålla med tidigare kommentarer, här, men det är ok.

  Till sist vill jag nämna Krug 1995, som inte var med här, men som jag uppskattar mycket och som har en plats i mitt hjärta som den första årgångs-Krugen jag drack. 1995 var väl ett klart över medelår men strax under toppår. Jag gillar den nog mer än alla dessa, förutom 1996. Vad har du för erfarenhet av Krug 1995, Elvis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte druckit 1995:an på flera år. Då tyckte jag att den var mycket nära 1996:an i klass (och rätt lik i stilen också) men jag har hört mycket gott om den på sistone. Många tycker till och med att den är bättre 1996:an nu. Jag har tre magnum i källaren men jag vet inte när jag ska korka upp den första.

   Radera
 4. Bra idé, och spännande upplägg! Får jag fråga om det var en provning i privat regi på hemmaplan hos vänner? Eller ordnat på restaurang/lokal? Besökte du någon trevlig restaurang i Göteborg? Bifångst, Vrå, Hoze, Upper House, Koka och Bhoga är alla spännande nytillskott jämte klassiker som 28+. Besökte du Forssén & Öbergs Champagnebar?

  Kan du rent allmänt rekommendera någon instans för champagneprovning? Systembolaget, Munskänkarna, R Juhlins klubb? Allmänt vore en post med guidelines kring provning kul att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Provningen var i privat regi. Vi var fyra (vin)vänner som tog med oss varsin flaska och sedan provade vi tillsammans. Det var en väldigt kort visit så jag hann tyvärr inte med något restaurangbesök. Vi gick ut på stan efteråt men var inte sugna på mer champagne så det blev ett par öl på Restaurang 2112.

   Jag återkommer med ett blogginlägg med tips om provningar.

   Radera
  2. Sådär, nu har jag äntligen skrivit ett inlägg med tips om hur man genomför en provning.

   Och för att svara på din fråga om jag kan rekommendera någon instans för champagneprovning så har jag hört att Systembolagets provningar brukar vara bra. Munskänkarna har gott rykte i allmänhet men fokuserar mest på lite billigare viner, tror jag.

   Radera