fredag 9 december 2016

Svag champagneavslutning på auktionsåret

På måndag startar årets sista dryckesauktion och det är också den sista dryckesauktionen som Auktionsverket arrangerar. Från årsskiftet tar Bukowskis över och deras första auktion blir i början på mars.

Det var mycket länge sedan jag såg en så svag uppställning champagner på en auktion. Vanliga årgångsviner från hus som Moët & Chandon, Mumm och Pommery, i många fall från mediokra år. Lägg till en medioker prestigechampagne som Cuvée Palmes d'Or Rosé 2000 från Nicolas Feuillatte. Nej.

Finns det några pärlor då? Jodå, till exempel dessa poster:

Winston Churchill 1985 på magnum
Winston Churchill 1995 (tre olika poster)
En låda Louis Roederer Rosé 2008

Winston Churchill har till slut börjat uppskattas av svenska auktionsköpare så det går inte att fynda längre. Louis Roederer Rosé 2008 är kanske i dyraste laget men det är ett fantastiskt vin och jag köpte precis två lådor av det här vinet från Österrike för 630 kr/flaska inklusive frakt. Utropspriset på auktionen är  ungefär 100 kr högre än det.

5 kommentarer:

 1. Hej!

  Missade du 1990 Pol Roger (PR) "Selection" 2000? En makalöst underbar champagne och dessutom utsmyckad med en av de mest spektakulära etiketterna någonsin (smaksak såklart). Konstigt nog visades inte själva flaskan utan bara papplådan på Auktionsverkets hemsida?!?! Har du smakat vinet? Om inte, sätt upp det högt på listan. Du kommer inte bli besviken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Auktionen avslutade i förra veckan och jag la faktiskt ett skambud på just Pol Roger 1990 "Selection 2002". Den gick för 3.750 kr inklusive avgifter vilket jag tycker är lite väl mycket. Jag har inte provat den men jag tror dig när du säger att den är bra.

   Radera
 2. Det är ett magiskt bra vin och finns dessutom endast på magnum (såvitt jag vet), vilket inte gör saken sämre. Drack vinet för ett par månader sedan efter en komplett vertikalprovning av PR Winston Churchill 1975 - 2004. Vinet serverades blint och tog samtliga närvarande med storm, inkl. marknads- och exportchefen för Pol Roger som var med. Helt klart i nivå med provningens bästa viner som WC -75, -82, -88 och -85 (som samtliga fick 97-99 p), även om vinet serverades först efter provningen till maten... Magiskt är bara förnamnet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Jag har vid flera tillfällen druckit "vanliga" vintage som slagit prestiger från samma hus så jag är inte förvånad. Oj oj, det var ingen dålig line-up av Winston Churchill ni fick prova!

   Radera
  2. Ja, det var en galen dag och kväll. Första gången som en helt komplett vertikal av WC genomförts med samtliga 15 årgångar som släppts till dags dato samt massor med intressanta anekdoter berättade av en av husets egna direktörer. Bl.a. det intressanta faktum att Pol Roger fram till -88 hade två prestigecuvéer i "PR" och WC. Det vin vi nu har diskuterat är därför ett undantag och en jubileums-PR som man 1990 bestämde sig för att göra med anledning av det förestående millenieskiftet. Vinet släpptes alltså år 2000 efter att ha legat i husets källare i 10 år.

   Radera