fredag 18 januari 2019

Gudomlig matupplevelse på Agrikultur

Agrikultur är en mycket ambitiös restaurang som ligger långt upp på Roslagsgatan, i ett område som av stockholmare brukar kallas Sibirien för att det är så avsides. Agrikultur öppnade för drygt tre år sedan och belönades med en stjärna i Michelinguiden förra året. Jag och min fru var där i onsdags med ett annat par och blev mycket imponerade.

Konceptet är svenska råvaror och smaker. Det är avsmakningsmeny som gäller och den varierar med årstid och råvaror. Jag skrev inte ner menyn och tog inga bilder på maten heller men efter en rad fantastiska amuse-bouche (eller ”tilltugg” som Agrikultur kallar dem) följde en fiskrätt (gös) och tre serveringar av kronhjort.

Jag borde fört bättre anteckningar men jag var faktiskt lite överväldigad. Det här är ett av mina bästa restaurangbesök i Sverige på många år. Det är nog bara gamla Frantzén och gamla Oaxen som varit bättre någonsin.

Ett litet minus för en kort och spretig champagnelista och vi tog för en gångs skulle inte in någon champagne alls, men vi drack en bra Puligny-Montrachet till tilltuggen och fisken och sedan en pigg Barolo från 1967.


2 kommentarer:

 1. Hej Elvis!

  Shit så sjukt, hamnade på din blogg igår kväll när jag googlade på "Taittinger Comte, Blanc de blancs 2004" just för att jag såg att Agrikultur hade den på sin vinlista. I kväll ska jag och min fru gå till Agrikultur och då jag på sista tiden fått up ögonen för hur härligt det är med champagne, så ville jag vara förberedd inför ikväll och jag lyckades hitta restaurangens vinlista. När jag idag scrollar runt lite på din blogg så är det ju rätt anmärkningsvärt att ditt senaste inlägg, postat igår, handlade just om Agrikultur!

  Vilket sammanträffande att det var pga. Agrikultur som gjorde att jag hittade ett par år gammalt inlägg hos dig, och att ditt senaste inlägg postat igår var en hyllning till restaurangen som föranledde min googling.

  Kul att du gillade Agrikultur, jag har inte varit där tidigare men vi har länge sett fram emot att gå dit.

  Ska vid tillfälle lägga mer tid vid din blogg som jag fastnade för direkt!

  Vänligen,
  Tomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för vänliga ord! Hoppas att ni får en härlig kväll på Agrikultur. Tänker ni dricka Comtes 2004 ikväll? Den provade jag för fem år och tyckte då att den behövde tid i källaren - kan säkert vara bra nu.

   Radera