tisdag 19 november 2019

Charles Heidsieck 2008 en fantastisk champagne

För sex år sedan gjorde jag en topplista över de, enligt mig, främsta champagnehusen. Jag placerade då Charles Heidsieck på en 10:e-plats vilket jag nu anser är alldeles för långt mer. Jag tycker att Charles Heidsieck Brut Réserve är en av de allra bästa non-vintage champagnerna och deras årgångschampagner håller väldigt hög klass och kan lagras länge. För mig ingår numera Charles Heidsieck, tillsammans med Pol Roger och Louis Roederer, i en trio av hus som jag rankar precis under Krug. Det syns också i min vinkällare där andelen Charles Heidsieck ständigt ökar.

För två veckor sedan hade jag förmånen att besöka Charles Heidsieck i Reims. Ett väldigt trevligt och proffsigt besök där vi även fick en rundvandring i deras kalkstenskällare. Precis som grannarna Taittinger, Ruinart och Pommery har de fantastiskt vackra kalkstenskällare från romartiden.

Sedan fick vi provade fem viner: Charles Heidsieck Blanc de Blancs, Charles Heidsieck Brut Reserve, Charles Heidsieck Blanc des Millenaires 2004, Charles Heidsieck 2008 och Charles Heidsieck 2000.

Brut Reserve (med 2014-bas) imponerade som vanligt. Det innehåller 42 % reservviner varav de äldsta är från 1995. Det är få champagehus (bara Krug kanske?) som är så ambitiösa med sitt standardvin.

Årgångslösa Blanc de Blancs var bra men inte lika härlig som Brut Reserve.

Blanc des Millenaires 2004 imponerade dock inte på mig. Det är ingenting jag kommer att köpa.

Charles Heidsieck 2008 var helt fantastisk och jag har redan köpt två lådor. Den släpps på Systembolaget nu på fredag och det lär (och bör) bli rusning.

De hade Charles Heidsieck Royal 1970 (mitt födelseår) i sina källare.

Nere i de 2000-åriga kalkstenskällarna hittade Charles
Heidsieck inspiration till sin flaskform!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar