En läsare frågade för några veckor sedan om tips om hur man
genomför en champagneprovning. Det finns många sätt att göra det på, men här är
lite saker som kan vara bra att tänka på:
Till att börja med så bör man bestämma om provningen ska
vara blind eller inte. Med mina champagnevänner gör vi ofta så att alla tar med
en kyld flaska och sedan döljer man sin egen flaska med folie eller i en plastpåse och
häller upp åt de andra. Sedan får alla spekulera och tala fritt om vinet och
bara en vet svaren, och sedan följer lite gissningslek. Huvudpoängen med
att prova blint är dock inte själva gissandet utan att man ska få bilda sig en
uppfattning om vinerna utan att veta vad man har i glaset. Det är alltid
intressant att se vad som händer om man slänger in en oväntat dyr champagne
eller en icke-Champagne. Plus att det är lärorikt att resonerera sig fram till vad man har i glaset.
Frågor som vi ofta diskuterar innan vi vet vad vi dricker
är: Är det en odlare eller ett hus? Druvblandning? Årgång? Sedan försöker vi
ofta ringa in odlaren eller huset geografiskt.
Om det är en
person som köper in champagnerna till en provning så kan det vara roligt med ett tema, till
exempel blanc de blancs, odlare, prestigechampagner, en viss årgång eller en
viss prisklass. Eller att prova flera viner från samma hus/odlare, ungefär som
den Krug-vertikal som jag var på i juli.
Man ska givetvis ha så bra glas som möjligt och helst en någorlunda
doftfri miljö. Skippa rakvattnet och ha en bricka med starka ostar stående
framme i rummet.
Jag tycker också att det är viktigt att varje vin får tid.
Om man är sex eller färre så kan alla prova två glas av samma vin och låt det
gå tid mellan, så att vinet hinner luftas ordentligt. Det kan hända väldigt
mycket med ett vin under en kväll och “bra glasutveckling” som det kallas är en
bra indikation på lagringsbarhet. Ett vin som “dör” snabbt i glaset, som min erfarenhet av Dom Pérignon 2003, är ett tecken det på omvända.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar