lördag 3 oktober 2015

Bollinger på väg utför

Tidigare i veckan lanserades Bollinger 2009, Spectre Edition. Det är inte första gången Bollinger lanserar en specialflaska med James Bond-tema, och den här gången är den kopplad till nya filmen Spectre som har premiär i november.Det är inte en Grande Année utan ett årgångsvin som fått ligga kortare tid på jästen. Senast släppta årgången av Grande Année är 2005 och det lär även komma en 2006:a och en 2008:a så det är lite intressant att Bollinger väljer just 2009 för den här specialutgåvan. Jag antar att det betyder att det inte kommer någon Grande Année 2009.

Vad kostar då Bollinger 2009? Jo, Bollinger har valt att höja priset med 65-70 % jämfört med senaste årgångarna av Grande Année, trots att innehållet i Spectre-flaskan är enklare... Bollinger 2009 Spectre Edition kostar lika mycket som Krug Grande Cuvée, Dom Pérignon och Cristal hos vinhandlarna i England. Trams!

Vad håller Bollinger på med? Enkla champagner i roliga flaskor till skyhöga priser får tankarna att gå till Armand de Brignac Ace of Spades. Jag förstår att det är dyrt att sponsra Bondviner men varumärket naggas rejält i kanten av sådant här.

7 kommentarer:

 1. Varför tror du att det inte kommer någon La Grande Année 2009 bara för att plockade den här årgången för en tidig James Bond-release? Volymen av den här produkten kan väl inte vara så stor att de mer än naggar lagret i kanten lite. 2009 är ju generellt en bra årgång (i mitt tycke bättre än flera andra "varma" årgångar som 2005), och borde passa Bollinger-stilen bra. Jag tror snarare att 2009 kommer att ges ut vid tre tillfällen: Bond-version, La Grande Année och R.D.

  Sedan kan man ju förvånas lite över att de valde en tidig release av 2009, snarare än som förra gången en årgång som åldersmässigt ligger mellan LGA och R.D. Då borde det ju blivit 2004.

  SvaraRadera
 2. Visst är 2009 säkert tillräckligt bra för en Grande Année men jag tycker att det vore märkligt att först släppa en Millesimes och sedan en Grande Année från samma år. Det vore första gången som de gjorde så men som sagt, i mina ögon är Bollinger på väg utför kvalitetsmässigt (och imagemässigt) så vem vet.

  SvaraRadera
 3. Pinsam lansering. Oseriöst och plojjigt. Synd :(

  SvaraRadera
 4. Såg dokumentären A year in Champagne (http://www.imdb.com/title/tt3544048/) i somras och om jag minns rätt säger Bollinger att dem inte betalar något för att vara med i Bond-filmerna. Känns tveksamt att det skulle stämma, speciellt med tanke på priset på flaskan du skriver om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att produktplacering kan struktureras på olika sätt men givetvis betalar Bollinger på något sätt. Annars är jag säker på att Moët säkert skulle betala bra om Bond skulle byta tillbaka till Dom Pérignon som han drack i de fem första Bondfilmerna.

   Radera
 5. Jeg hørte at de ikke lagde verken RD eller VVF i 2009, og alt gikk i denne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. VVF visste jag inte, men jag har hört samma sak om GA/RD.

   Radera