fredag 30 december 2016

Privatimport - ett tredje sätt att handla via Systembolaget

Det finns tre sätt att handla via Systembolaget. Det enklaste och vanligaste är förstås att köpa viner som finns i Systembolagets sortiment. Och om ens närmaste butik inte har ett visst vin på hyllan kan man oftast beställa vinet till den butiken. Jag hämtade till exempel ut tolv flaskor André Jacquart 2008 härom dagen som jag hade beställt till mitt lokala Systembolag

Sedan finns beställningssortimentet. Det är viner som inte ingår i Systembolagets sortiment utan utbudet kontrolleras helt av vinimportörerna. Om/när det kommer beställningar skickar importören vinerna till den Systembolagsbutik som kunden har valt. Systembolaget agerar ungefär som ett postutbud här men det är väldigt bekvämt för kunderna. Nästan alla viner jag köper via Systembolaget köper jag från beställningssortimentet, till exempel Leclerc Briant Divine Brut 2004 som jag hämtade ut härom dagen efter att vinet fått lovord av ett par medlemmar av forumet finewines.se.

Och så finns det ett tredje sätt: privatimport. Man registrerar då en förfrågan hos Systembolaget om i princip vilket vin som helst i hela världen och sedan undersöker Systembolaget om vinet går att få tag på och återkommer med ett pris som man får godkänna. Jag har endast använt privatimport för viner som jag vet säljs till restauranger av sin svenska importör och då anger man den svenska importören i sin förfrågan. Hur hittar man då de här vinerna? Jo, man får gå in på importörernas hemsidor och leta bland deras restaurangsortiment.

Den svenska importören av Pol Roger heter Ward Wines. Om man klickar på "För krog" på deras hemsida kan man se prislistan för restauranger. Där ser man att det finns två champagner som enbart ingår i restaurangsortimentet: Pol Roger 2006 på magnum för 1.065 kr och Winston Churchill 2004 på magnum för 2.775 kr. Mycket bra priser på båda två. Jag köpte just en låda Pol Roger 2006 via privatimport. Jag ska försöka hålla fingrarna borta i några år för jag tror att den kan bli helt fantastisk med lite lagring.

Hur vet man då vilken importör som tar in en viss champagne? Om importören har något vin i ordinarie sortimentet eller beställningssortimentet finns den information på Systembolagets hemsida.

Låter det krångligt? Ja, det är det men det är roligt också. Och kanske en perfekt syssla för julledigheten?

3 kommentarer:

 1. Hej,
  alltid lika kul att läsa dina inlägg, och roligt att se att du verkar fått tillbaka lusten till champagne efter stölden. Ju mer champagne jag provar ju mer inser jag att vi verkar ha liknande preferenser. Jag inledde mitt intresse för ca 2 år sedan, så är ny men nyfiken (och helt fast! :-) ) Igår tex drack jag en Selosse Initial till torskrygg med brynt smör. En mycket god champagne! Gillar verkligen stilen. Ett annat favorithus är Louis Roederer. Har dock ännu inte provat någon Rosé. Du verkar minst sagt gilla 2008:an. Så, vet du var man kan få tag i den, och hur står sig 2011 som finns på SB nu?
  //Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Martin! Det stämmer bra att lusten är tillbaka - jag hade en liten champagnedepression i ett par månader efter inbrottet.

   Jag har faktiskt inte provat Roederer Rosé 2011 än men det borde jag verkligen göra snart. När jag var på Franska Vinlistans champagneevent i slutet på november blev jag väldigt imponerad av 2011:orna generellt. Louis Roederer Rosé är ett väldigt pålitligt årgångsvin och jag kan inte minnas en enda svag årgång. 2008:an var i och för sig exceptionellt bra men gissningsvis är 2011:an nästan lika bra.

   Vad blir det för champagne på nyårsafton?

   Radera
  2. Vet ej, hembjudna till vänner. Föreslog att jag kunde ordna champagnen då de inte är så intresserade av vin, men de ville absolut ordna det. Så vi får se vad det blir...

   Radera