fredag 4 maj 2012

500 champagner

Det här är mitt hundrade inlägg på bloggen och jag vill passa på att berätta om ett annat jubileum. På en mycket intressant provning förra helgen provade jag min 500:e champagnesort. Jubileumschampagnen blev en helt underbar blanc de blancs: vingårdschampagnen Jacquesson & Fils Avize Champ Caïn 2002. Det finns fortfarande några flaskor kvar att köpa.

Provningen var för övrigt en provning av de tre nya vingårdschampagner från Jacques Selosse mot de tre nya vingårdschampagnerna från Jacquesson & Fils. Det blev tre flighter:

1. Jacquesson Avize Champ Caïn 2002 mot Selosse Les Carelles. Blanc de blancs från Avize respektive Le Mesnil-sur-Oger.
2. Jacquesson Dizy Corne Bautray 2002 mot Selosse Le Bout du Clos. Blanc de blancs from Dizy mot en 80% Pinot Noir-20% Chardonnay-blandning från en och samma vingård i Ambonnay.
3. Jacquesson Aÿ Vauzelle Terme 2002 mot Selosse La Côte Faron. Två blanc de noirs från samma by (Aÿ).

Vinnare för mig var Selosse La Côte Faron men jag blev mycket imponerade över lagringspotentialen i Jacquesson-vinerna från Avize och Aÿ (som jag rankade trea och tvåa). Den senare går inte att köpa i Sverige (går knappt att få tag på alls), Selosse-vinerna är också i princip omöjliga att få tag på, men Jacquesson & Fils Avize Champ Caïn 2002 kan man få tag på i Sverige, gissningsvis i ett par veckor till. Det finns sex flaskor att beställa på webben samt några kvar i vinbutikerna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

4 kommentarer:

 1. Hur räknar du när du säger att du provat 500 champagner? alltså vad krävs för att champagnen ska räknas? Känns nämligen som du borde kommit över den gränsen för ett ganska bra tag sedan.

  SvaraRadera
 2. För årgångschampagner räknar jag varje årgång som en egen post. Cristal 1993, 1996 och 1999 räknar jag som tre olika champagner. Däremot räknar jag årgångslösa champagner bara en gång, så Krug Grand Cuvée är alltså bara en post. Detsamma gäller Selosse Initial, även om jag förstås druckit både Initial och Krug GC ett antal gånger med olika ålder.

  SvaraRadera
 3. Jo misstänkte att det var så men menade mera, räcker det med ett glas för att det ska räknas eller en ordentlig provning av en flaska?

  SvaraRadera
 4. Ett glas räcker, bara jag kommer ihåg det. :-)

  Men du har absolut en poäng. För att verkligen kunna bedöma en (bra) champagne behöver man prova mer seriöst.

  SvaraRadera