torsdag 10 maj 2012

Vilken är Systembolagets bästa champagne för en femhundring?

Två av mina mest lästa inlägg hittills är mina artiklar om champagner under 300 kr respektive under 400 kr. Här är en artikel för er som vill lägga lite mer.

I prissegmentet kring 500 kr är Systembolagets vanliga utbud rätt litet och innehåller främst årgångsviner från de stora champagnehusen. Inget fel med dessa (se nedan) men de mest intressanta vinerna finns i beställningssortimentet.

Till att börja med vill jag rekommendera två champagner som går att hitta i (vissa) butiker:
Louis Roederer 2005 (475 kr)
Pol Roger Blanc de Blancs 2000 (539 kr)

Louis Roederer och Pol Roger är två pålitliga hus vars årgångschampagner alltid håller hög klass och de här årgångarna är inget undantag. Pol Roger har ett vanligt årgångsvin och en blanc de blancs, och oftast är blanc den blancs:en mycket bättre.

I beställningssortimentet finns några ännu bättre viner:
Tarlant Cuvée Louis Brut (447 kr)
Tarlant QV Discobitch Brut (447 kr)
Philipponnat Grand Blanc 2004 (491 kr)

Tarlant Cuvée Louis och Tarlant QV Discobitch är gjorda på samma bas, en blandning av årgångarna 1996, 1997 och 1998 från en och samma vingård (”Les Crayons” in Oeuilly), 60 år gamla stockar och 50/50 Chardonnay/Pinot Noir. Ingen malolaktisk jäsning. Enda skillnaden är dosagen: QV Discobitch har 5,7 g/l medan Cuvée Louis bara har 3 g/l. Jag tycker att båda är härliga champagner med en skön mognad och 447 kr är rena fyndpriset för sådan här kvalitet.

Philipponnat Grand Blanc är en blanc de blancs som kommer att behöva tid i källaren men potentialen är stor. Äldre Grand Blanc kan vara hur bra som helst.

Min vinnare av dessa fem? Det är dött lopp mellan Tarlant-vinerna. Köp båda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar