söndag 31 mars 2013

Champagne att börja med

Jag fick en läsarfråga häromdagen som jag tänkte försöka besvara i det här inlägget. Frågan är från Sebastian och löd:

”Jag skulle vilja höra med dig vilka 10 champagner du skulle rekommendera mig som nybörjade att starta med för att fylla upp den nyinförskaffade vinkylen? Prisklass får variera, det gör inget om merparten är mellan och övre skikt främre än undre.”

Sebastian, för dig som är nybörjare på champagne rekommenderar jag att du provar så många olika champagner som möjligt. Prova blint emellanåt om du har möjlighet och besök gärna Eriks vinbar om du bor i Stockholm – de har ett imponerande utbud av viner på glas till rimliga priser och byter dessutom utbud varje vecka. Den här veckan kunde du till exempel har provat ett glas Jacquesson 2002 för 245 kr, ett glas Gosset Rosé för 185 kr eller ett glas Guy Charlemagne Mesnillésime 2004 för 195 kr.

Nåväl, nu gällde frågan vilka tio champagner du ska lägga i din vinkyl. Här ett förslag på tio riktigt bra champagner som du kan hitta på Systembolaget (vissa i beställningssortimentet) idag:

Jacquesson Cuvée nº 736 (349 kr)
Andre Jacquart 2006 (399 kr)
Louis Roederer 2006 (439 kr)
QV Discobitch (447 kr)
Gosset Grand Rosé Brut (459 kr)
Pol Roger Blanc de Blancs 2002 (525 kr)
Vilmart Coeur de Cuvée 2004 (695 kr)
Bollinger La Grande Année 2004 (849 kr)
Krug Grande Cuvée (1399 kr)
Jacques Selosse Substance (1595 kr)

Jag blir riktigt sugen själv nu när listan är klar!

5 kommentarer:

 1. Hej Elvis

  Låter som du har det bra i Manila men ser att du saknar lite Champagne :-)

  Riktigt bra lista men det är två jag skulle byta ut. QV Discobitch är visserligen en riktigt bra champagne, eller snarare, varit en bra. Då det ny är ett antal år sedan den producerades så är då som finns kvar i Sverige av väldigt varierande kavlité. Varit mer besviken än postiv av de senaste tre flaskorna. Pratat med Moestue och just nu finns det inga planer på ny produktion

  Så håll koll på Tarlant Cuvée Louis Brut (nr 87609) som är samma vin men annan flaska. Det är just nu slut men kommer snart in igen.

  Drack också Bollinger La Grande Année 2004 tillsammans med samma vin från 2002. Var faktiskt besviken på 2004an. Inte alls vad jag förväntat mig och tillsammans med 2002 blev det väldigt tydligt. Vänta på William Deutz 2002 eller varför inte en Comtes de Champagne(nr 99221). Om inte annat går den ju att få tag i till ungefär samma pris utomlands.

  /Anders

  SvaraRadera
 2. Jag hade faktiskt tänkt rekommendera Cuvée Louis men när den var slut valde jag QV Discobitch i stället.

  Så GA 2004 är inte bra? Jag har faktiskt bara druckit GA Rosé 2004 ännu och den tyckte jag var bra.

  SvaraRadera
 3. GA 2004 är inget dåligt vin men för 850 SEK tycker jag inte att det leverar. Det är bra men inte i klass med priset. Blev faktiskt lite besviken då jag ställde det mot 2002an. Köpte själv en låda för 545 SEK (det var innan jag provade, kanske inte skulle ha köpt en låda idag) Där kanske är en bättre prisbild.

  Den Discobith som finns NU (inte NY) på SB har en stor flaskvariation. Verkar inte riktigt klara lagringen så bra, tyvärr. Vet inte exakt när Cuvée Louise släpps men tror att det är snart. Jag skulle hålla igen lite och köpa dem.

  SvaraRadera
 4. Hej. Har du någon koll på vinlagringsskåp? Vilket skulle du rekomendera av exempelvid dometic eller climadiff? Bra blogg!!

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag har ingen egen erfarenhet av vinlagringsskåp men om du bestämmer dig för Climadiff så bör du handlar härifrån:
  http://www.ma-cave-a-vin.fr/ Bra priser och frakt till Sverige kostar bara 199 Euro.

  SvaraRadera