torsdag 28 mars 2013

Luft och glas

Jag var på en jobbresa till Seoul i veckan. Seoul är verkligen en av mina favoritstäder i världen, inte minst tack vare den underbara maten. Jag har varit där många gånger och all mat brukar vara bra. Koreanskt, kinesiskt, japanskt, vietnamesiskt, indiskt, ja till och med italienskt. Koreaner har en ingenjörsmässighet som jag som svensk uppskattar. Det är ordning och reda på allt, även på maten. Den här korta resan blev det indisk, japansk och koreansk mat.

Dessutom var det kallt! Jag promenerade i tjugo minuter från hotellet till vårt kontor och det var fem grader och sol i måndags morse. För mig som nu är van vid temperaturer över 30 grader och aldrig under 27 kändes det här väldigt kallt. Jag vet inte varför men direkt gick tankarna till champagne. 30 grader och hög luftfuktighet är väldigt långt från klimatet i Champagne (även om det kan vara varmt där på somrarna), kanske är det därför.

Den här veckan levererades äntligen vårt flyttlass. Jag har längtat efter mitt piano men det är också väldigt skönt att äntligen dricka vin ur bra vinglas igen. Det blev en Dog Point Pinot Noir 2009 till middagen ikväll och det kommer att bli en Bollinger Grande Année Rosé 2004 någon gång under påskhelgen.

Vinglas är ett intressant ämne som jag inte skrivit så mycket om. Jag återkommer med lite tips och erfarenheter i ett separat inlägg.

Glad påsk!

3 kommentarer:

 1. Darth Angelus1 april 2013 17:10

  Hej!

  Till att börja med, grattis till att ha återfått dina vinglas. Måste varit ett rejält lyft.

  Jag är lite nyfiken över Bollinger GA Rosé 2004, och har själv funderat på att prova den. Generellt sett är min erfarenhet av rosé-champagne väldigt begränsad, då de få gånger jag provat det tyckt att man fått betala mycket extra och i bästa fall fått likvärdig smakupplevelse som den vita motsvarigheten. Dock så har är det flera betydelsefulla roséer jag aldrig provat någon årgång av, inklusive Bollinger GA (och Cristal, som jag har en undanlagd).
  Smak- och doftnoteringar om GA Rosé 2004 är jag därmed mycket intresserad av,

  SvaraRadera
 2. Vi blev bortbjudna på påskafton så jag har inte öppnat den flaskan än. Jag har provat den en gång förut och tycker att den är bra (har dock inga anteckningar) men generellt tycker jag vanliga Grande Année håller samma klass. Precis som du skriver får man betala extra för rosé utan att få högre kvalitet. Ett av mina första inlägg på den här bloggen handlade just om det:
  http://champagneochmat.blogspot.com/2011/11/tankar-kring-rosechampagne.html

  Du som älskar Krug borde prova Krug Rosé, om du inte gjort det. Den är sjukt dyr på Systembolaget men går att hitta billigare utomlands, till exempel hos Millesimes.com

  SvaraRadera
 3. Darth Angelus2 april 2013 19:29

  Ok, då är jag med. Tack ändå. Och tack för bekräftelsen av min känsla av att rosé-champagne normalt är extra kostnad utan att kvaliteten höjs.

  Jag har druckit Krug Rosé en gång, för några år sedan. Jag minns att jag var lite besviken. Även om den klart var den bästa jag druckit, så var förväntningarna på Krug väldigt höga. På forumet fick jag veta att den kan ha svårt att leverera i ungdomen, eller något i den stilen.
  Visst hade jag gärna provat Krug Rosé igen, men som du skriver är den riktigt dyr på Systembolaget. Visste inte att den fanns billigare någon annanstans. För min del har det dock inte varit prioriterat.

  SvaraRadera