tisdag 11 juni 2013

Champagne till maten på Madeleines bröllopsmiddag

Stefano Catenacci, kökschef på Operakällaren, är kungahusets ”hovkock” och fick äran att komponera bröllopsmenyn när prinsessan Madeleine gifte sig i helgen. Jag vet inte om han också valde vinerna men så här såg menyn ut:

Aperitif: Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2008

Kalixlöjrom i strut med citron och pikant crème-fraiche, skagenemulsion med krispig kavring, senapssill i morotshölje, matjesillsterrin, primörägg från Gotland med drottkaviarskum och liten Västerbottenostpaj.Svenska snapsar och öl eller Trimbach Riesling Sélection Vieilles Vignes 2009

Smörbakad laxöring med kokt vit sparris, stekt grön sparris, råmarinerad violett sparris, tomat- och schalottenlökskompott med brynt smör, pepparrot, gräslöksolja och laxrom.Pommery Grand Cru Millésimé 2005

Helstekt kalvfilé från Holmbergs gård med Västervikssenapstäcke och astrakancidersås, morotsvariation och rostad miniblomkål från Nobis gårdar.Jean et Gilles LaFouge Auxey-Duresses 1er Cru La Chapelle 2010

”Pavlova” med italiensk maräng, smultronsorbet och jordgubbsglass, vit choklad och färska smultron.Sattlerhof Beerenauslese 2010

Graham Beck är ett av de bättre mousserande vinerna men jag tycker ändå att det är tråkigt att bjuda på mousserande till ett kungligt bröllop. Däremot var det ett trevligt val att servera champagne till laxöringen. Champagne passar alldeles utmärkt till mat!

Jag har faktiskt aldrig provat vanliga årgångs-Pommery, bara deras prestigevin Cuvée Louise. Generellt sett är Pommery ett högst mediokert hus nuförtiden men jag är ändå glad över valet att servera champagne till maten.

7 kommentarer:

  1. Årgångs-Pommery är rätt OK, och kan i stora årgångar vara köpvärd. (Tycker jag också gäller t.ex. Veuve Clicquot och Lanson.) Jag är då mer tveksam till Cuvée Louise, som jag oftast tycker är den svagaste storhusprestigen, men som i Sverige ändå parkerats en hundring ovanför Dom Pérignon.

    SvaraRadera
  2. Enligt uppgift skall Hans majonäs kung Carl Gustav valt ut Graham Beck efter ett besök där!//Jens

    SvaraRadera
  3. Verkligen intressant att få en syn på champagnen som serverades. Har köpt ett antal då det finns väl inget bättre än att bjuda på kunglig champagne.

    Lite flärd ger en sådan krydda till livet och vi i Sverige har en sådan förmån i att ha ett kungahus.

    Lite mer om meny samt framförallt allt det sköna och romantiska från Madeleines bröllop med fina bilder kan du se på Aftonbladets hovblogg

    http://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/

    SvaraRadera
  4. Jag anar en viss ironi hos Anonym nr 2's kommentar.

    SvaraRadera
  5. Om jag inte minns helt fel så hade väl även Viktoria Pommery på sitt bröllop, så någon måst den ha fallit i smaken. Eller kanske det bara blev några flaskor över..

    SvaraRadera
  6. En av medlemmarna i den kungliga familjen importerar enligt uppgift den den exklusiva champagnesorten till Sverige.

    http://danielnyhlenskungligablogg.svenskdam.se/skal-pommery-blir-den-officiella-brollopschampagnen/

    SvaraRadera
  7. Tack, då vet vi varför valet föll på Pommery. Däremot finns inte årgångs-Pommery att köpa på Systembolaget (än). Den kanske dyker upp i höst som "prinsess-champagnen". :-)

    SvaraRadera