torsdag 14 augusti 2014

Härlig hovmästare på Strandvägen 1

Ett par belgiska vänner som vi lärde känna i Manila var på besök i Stockholm i förra veckan och vi åt middag tillsammans på Strandvägen 1. Strandvägen 1 ägs av Pelle Lydmar som kanske är mest känd för designhotellet Lydmar som först låg på Sturegatan och sedan återuppstod på Blasieholmen bredvid Grand Hotel. Lydmar är mycket duktig på att skapa trevliga miljöer och det hänger ofta intressant konst på väggarna. När Strandvägen 1 öppnade för ett par år sedan blev det storm i sociala medier om ett fotografi som hängde på väggen och också fanns på hemsidan. Det var ett dramatiskt foto av en kvinna som satt på en klippa vid havet. Väldigt snyggt foto om du frågar mig, men många upprördes av att hon var för smal. Fotot byttes ut mot ett annat och stormen bedarrade.

Besöket på Strandvägen 1 blev ett av de bästa restaurangbesöken på mycket länge, mycket tack vare en helt underbar hovmästare. Det var generellt bra service och trevlig personal men hovmästaren var mer än så: Han lyfte hela restaurangupplevelsen.

Till att börja med placerades vi vid bordet precis under den plats som det kontroversiella fotografiet hade hängt. På samma plats hänger nu ett annat fotografi av en ung nybliven mamma som ligger och ammar sin nyfödda i en sjukhussäng.

När jag går på restaurang brukar jag börja med att slå upp champagnedelen av vinlistan. Det har blivit en vana även när jag inte planerar att beställa in champagne. Strandvägen 1 imponerar direkt med Philipponnat och Pol Roger 2004 på glas. Bara en sommelier med intresse för champagne har två så bra champagner på glas. Vi tog en flaska Philipponnat medan vi funderade på vad vi skulle beställa till förrätt.

Våra belgiska vänner bad om rekommendation av hovmästaren och han rekommenderade starkt råbiffen eller smörstekta kantareller på brioche. Jag och min fru frågade om löjrommen men hovmästaren avrådde starkt från den rätten. Han förklarade att kocken var jättestolt över sin originella skapelse med löjrom serverad tillsammans med färskpotatis, rökt vårlök och pepparrotskräm, men att rätten inte fungerade och att löjrom ska ätas med klassiska tillbehör. Hur ofta hör man en hovmästare dissa en rätt på menyn? Han gjorde det på ett väldigt underhållande sätt också.

Vi struntade dock i varningen och tre av oss beställde löjrom i alla fall och det var en kypare som tog upp beställningen. När vi hade fått in förrätten råkade hovmästaren gå förbi och han frågade anklagande, på ett roligt sätt, varför vi inte hade lyssnat på honom. En stund senare kom han förbi med en miniatyrversion av råbiffen som han gav till vår belgiske vän för att bevisa att vi hade valt fel förrätt. Väldigt kul och dessutom hade han helt rätt!

Eftersom vi var där på en måndag och det var rätt lugnt tog hovmästaren oss på en guidad tur av restaurangen, köket och även bakfickan Milles. Fantastisk service!

Till huvudrätt tog jag en vegetarisk rätt för en gångs skull: konfiterad och krispig rotselleri med rostad tomat & vinägersky och rökt mandel. Tummen upp av hovmästaren och mycket gott. Till huvudrätten tog vi in en flaska Pol Roger 2004, ännu ett lyckat årgångsvin från Pol Roger.

Bra mat, mycket bra vinlista och fantastisk service. Jag kommer tillbaka nästa gång jag är i Stockholm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar