onsdag 27 augusti 2014

Legras & Haas 2008 bra champagne till rimligt pris

Legras & Haas är ett ungt hus från grand cru-byn Chouilly. I samma by har även huset R & L Legras sin bas men jag är lite osäker på släktförhållandet mellan husen. R & L Legras är det äldre och något mer kända med en härlig prestige i Cuvée St Vincent (både årgång 1996 och 2000 finns på Systembolaget) och en utmärkt non-vintage. Legras & Haas är lite mer okänt men ligger mig varmt om hjärtat efter ett mycket trevligt besök där för några år sedan. Legras & Haas ligger dessutom lite lägre i pris.

När jag bodde i Sverige brukade jag köpa ett par lådor av Legras & Haas årgångsvin och ha som sommarchampagne. Jag har också tipsat svärfar och några vänner om Legras & Haas och det brukar alltid vara en uppskattad champagne. Och även om det en champagne som jag oftast druckit ung så vinner den mycket på några års lagring.

Nu släpper Franska Vinlistan Legras & Haas 2008 för rimliga 330 kr/flaskan. 2008 ser ut att bli 2000-talets bästa årgång i Champagne hittills, i hård konkurrens. Bortsett från hopplösa 2001 och knepiga 2003 har 2000-talet radat upp bra årgångar. Mina favoriter hittills har varit 2002 och 2004 men varje 2008:a jag provat har varit riktigt bra. Jag har inte provat Legras & Haas 2008 än men baserat på hur bra alla tidigare årgångar varit vågar jag ge en köprekommendation i alla fall!

2 kommentarer:

 1. Hej !
  Är det inte lite väl tidigt att släppa 2008!?? Men de vill väl få ut pengarna så fort som möjligt, förmodligen är det väl räknenissarna som styr i den världen också!? Finns det inte en viss korrelationmellan år innan degorgering och komplexiteten? Vad säger du?
  )Krister

  SvaraRadera
 2. Om vi tänker oss att vi testar ett antal 2008:or om fem-sex år så tror jag inte att det kommer att vara någon generell skillnad i komplexitet mellan viner som släppts tidigt och sent. Däremot är det en smaksak vad man föredrar. Jag kan också nämna att det är en vanlig diskussion på champagneprovningar vilken av Bollinger GA och Bollinger RD man föredrar.

  Tittar man på ett kvalitetshus som Krug så släpper de sina viner sent. Årgångsvinerna brukar få ligga åtminstone 10 år på jästen. Andra, till exempel Roederer, har en annan filosofi och släpper sin Cristal relativt tidigt.

  Men visst kan det hos mindre hus och odlare vara så att de inte har råd att låta vinerna ligga längre även om de skulle vilja. Eller att de inte har plats i sina källare.

  Roederer Rosé 2008 och Vilmart Grand Cellier 2008 är för övrigt två exempel på att även tidigt släppta 2008:or kan vara väldigt bra!

  SvaraRadera