onsdag 10 september 2014

André Jacquart - en presentation

Efter en liten paus är det nu dags att presentera ytterligare en odlare på min tio-i-topplista över de främsta odlarna i Champagne: André Jacquart som jag placerade på nionde plats. (Som för övrigt inte ska blandas ihop med högst mediokra champagnehuset Jacquart!)

André Jacquart är en odlare på stark frammarsch. Syskonparet Marie och Benoît Doyard, barnbarn till André Jacquart, tog över år 2004 och har sedan dess genomfört en rad förbättringar. Till att börja flyttades basen till familjen Doyards utmärkta lokaler och källare i Vertus och sex hektar från familjen Doyard flyttades över till André Jacquart. En majoritet av odlingarna finns dock kvar i grand cru-byarna Mesnil-sur-Oger och Oger. Marie och Benoît har även valt att höja kvaliteten genom att halvera (!) skördeuttaget och köpa in tvåhundra ekfat (barriques) där en del av vinerna genomgår sin första jäsning. Druvmaterialet från varje vingård vinifieras numera för sig, malolaktisk jäsning undviks och dosagen ligger på 3-4 gram. En riktigt kvalitetsmedveten odlare med andra ord och resultatet är strålande.

André Jacquart gör flera årgångslösa viner varav alla utom rosén är blanc de blancs. Ingångsvinet heter Brut Experience och kostar bara 315 kr på Systembolaget även om det är slutsålt just nu. Ett fantastiskt vin som ligger nära årgångsvinet i stil och kvalitet. Sedan finns det Vertus Experience, Mesnil Experience och Rosé Experience som jag inte har provat. I Sverige finns det även en André Jacquart ”Cuvée Operakällaren” som jag misstänker är samma vin som Brut Experience men med lite högre prislapp. För övrigt ett vaket drag av Operakällaren att göra André Jacquart till sin huschampagne.

Till årgångsvinet används enbart druvor från de bästa lägena i Mesnil-sur-Oger. 2004:an var fantastisk och när jag för två år sedan var på en blindprovning av åtta årgångs-blanc de blancs från just 2004 var André Jacquart min vinnare, trots att det vinet var näst billigast. 2005:an och 2006:an håller samma höga klass.

Hur är champagnerna då? Jag skulle beskriva stilen som lätt, fruktdriven och charmig. Syran är allitd bra, det brukar finnas smak och doft av exotisk frukt och en naturlig fruktsötma som gör att vinerna inte upplevs så torra som de är. Ekfaten finns där och ger vinerna en bra bredd.

Jag ser att Brut Experience är slutsåld på Systembolaget just nu men jag hoppas att både det och årgångsvinet snart kommer tillbaka. Svenska importören Gullberg by Stockwine har med båda i sin restaurangprislista så det borde bara vara en tidfråga.

1 kommentar:

  1. Jag mailade Gullberg by Stockwine och fick snabbt svar. Brut Experience är tillbaka i lager (även om Systembolagets hemsida inte registrerat det än) och André Jacquart 2007 kommer att släppas i december.

    Tydligen är Cuvée Operakällaren samma vin som Brut Experience men med något högre dosage: 5 gram.

    SvaraRadera