fredag 3 oktober 2014

Många intressanta champagner på nästa veckas vinauktion

På måndag är det dags för vinauktion igen och den här gången kom jag ihåg att publicera lite köptips. Det är många intressanta champagner den här gången och variationen är lite större än vanligt.

Till att börja med är det hela 16 poster med champagne från 50-, 60- och 70-talet vilket är ovanligt mycket. Det är alltid lite riskabelt att köpa så gamla viner på auktion eftersom man inte vet hur de lagrats. Systembolaget/Stadsauktion kräver ingen dokumentation om hur vinerna lagrats, bara att flaskorna/korkarna/innehållet ser bra ut. För den som vågar chansa är posterna med Comtes 1975 (fem flaskor) och 1976 (tre flaskor) intressanta. En av de bästa vinprovningarna jag varit på var en Comtes-vertikal. Lagrad Comtes kan vara helt fantastisk.

Vad ska man köpa då? Här är några tips från 1989 och framåt:
 • Billecart-Salmon Cuvée NF 1989 på magnum med ett mycket rimligt utropspris på 3.000 kr. Lagrad NF kan vara väldigt bra och 1989 är en underskattad årgång som kommit lite i skymundan av fantastiska 1988 och hajpade 1990.
 • Clos des Goisses 1990 där utropspriset för fem flaskor är mycket låga 8.000 kr. Jag tycker att det borde vara ungefär det dubbla. Fyndläge!?
 • Winston Churchill 1990 och två poster 1996 (en respektive tre flaskor). Som jag nämnt förut brukar priserna på Winston Churchill vara märkligt låga i Sverige. Det är en fantastisk champagne.

Och så ett par varningar:

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Jo jag brukar följa auktionsverkets verksamhet o bland köpa ngt. MEN nu (sedan en tid) har de infört ett högst märkvärdigt och för kunden (och för personalen) ett helt vansinnigt system; man måste mejla för att få reda på konditionsrapport, förut stod det ju kortfattat t.ex nivå(svårt att se på en champagne med massa staniol långt ned på halsen t.ex., eller färg etc) knappt läge att nu på lördagkväll få svar på vin som säljs på måndag... nej helt otroligt, verkar vara personal som inte har en aning om hur andra auktionssajter fungerar!!!
  eller, är det bara jag...?
  Kransen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte bara du. Vinauktionerna är amatörmässigt skötta - det är säkert delvis en följd av monopolsituationen. Om det fanns alternativ till Systembolaget/Auktionsverkets vinauktioner i Sverige skulle de tvingas bättra sig. Det är trist.

   Radera
 2. Clos de Goisses 1990 samt 1992 (?) finns åtminstone på VL Mariella, minns ej priset dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, otroligt! Undrar om de är nydegorgerade...

   Radera