onsdag 19 november 2014

Årets bästa champagnesläpp på Systembolaget imorgon

November är traditionellt en månad där nya champagner släpps på Systembolaget, antagligen för att december är den månad då mest champagne säljs under hela året.

Imorgon torsdag (den 20 november) kl 10.00 släpps åtta spännande champagner:

Bollinger RD 2002 på magnum (3895 kr)
Bollinger VVF 2005 (5250 kr)
Deutz Blanc de Blancs Vinotheque 1995 (1499 kr)
Deutz Brut Vinotheque 1995 (1349 kr)
Jacquesson Ay Vauzelle Terme 2004 (1395 kr)
Roederer Blanc de Blancs 2008 (695 kr)
Jacques Selosse Substance (1796 kr)
Jacques Selosse V.O. (1094 kr)

Det är webbsläpp så det kommer att handla om vilka som hinner lägga sina beställningar snabbast. Tidigare var man tvungen att köa utan vinbutikerna i Stockholm, Göteborg eller Malmö för att få tag på sådana här attraktiva och ovanliga viner men den tiden är förbi. Nu är det kvick mushantering och bra Internetuppkoppling som behövs.

Alla de här champagnerna är spännande men jag tycker att priserna på flera av dem är väl uppskruvade. För mig är det två rimligt prissatta champagner som sticker ut ur mängden: Jacquesson Aÿ Vauzelle Terme 2004 och Roederer Blanc de Blancs 2008. Jag håller Vauzelle Terme, en vingårdsbetecknad blanc de noirs från Aÿ, som en av de bästa champagnerna jag provat och den är mycket svår att få tag på. De 24 flaskorna Vauzelle Terme kommar att ta slut på några sekunder. Roederer Blanc de Blancs är ett riktigt bra årgångsvin, perfekt att lagra, också mycket svårt att få tag på. 

Jag vill också passa på att rekommendera Jacquesson Avize Champ Caïn 2004, en vingårdsbetecknad blanc de blancs från Avize, som släpps på vanligt vis i vinbutikerna på fredag. Det släpps även 36 flaskor på webben.

12 kommentarer:

 1. Läste första halvan av rubriken och trodde du menade ett annat släpp :)
  /cavistemartin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, är det skumpa i ditt jubileumssläpp imorgon?

   Radera
 2. Fina grejer! Funderar på ett par av dem. Tack för tipset!

  Vet du hur Roederer Blanc de Blancs är?
  Jag gillar ju husstilen, i synnerhet på Cristal, men även på standardchampagnen Brut Premier och dotterproducenten Roederer Estates L'Ermitage.
  Och jag gillar blanc de blancs generellt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har provat två årgångar av Roederer Blanc de Blancs: 2003 och 2004. Cristal har nästan 50% Chardonnay och jag tycker att Blanc de Blancs är det vin från Roederer som ligger (en ung) Cristal närmast i stilen. Dessutom är ju 2008 en fantastisk årgång generellt. Med dina preferenser låter det som om du borde köpa så många du får tag på!

   Jag pratade med importören av Roederer här i USA i söndags. Han hade inte med sig någon Blanc de Blancs till provningen eftersom allokeringen är så liten men han var full av lovord. Han kallade blanc de blancs för "our best kept secret".

   Radera
  2. Tack för det! Misstänkte att det kunde vara så, men ändå bra att få veta det.

   Radera
 3. Bruno Paillard Blanc de Blancs 2004. Vad tror du om den? Vad har Bruno Paillard för stil? Ekigt? Jag läste att de har 5g dosage, vilket kanske är lite högt för mig men med bra material så behöver det inte bli något problem. Tack! Mvh Karl

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5 g dosage och 15% av ingående vin är ekfatslagrade men jag skulle inte kalla stilen för ekig. Snarare mineralig och lite smörig. Den bästa Bruno Paillard jag provat är Blanc de Blancs 1995 men även NV blanc de blancs är bra. Jag har inte provat någon 2000-talsårgång än.

   Radera
 4. Inte en kommentar om ditt egna fynd hemklickat av din snabbfingrade lokala agent?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, är det min egen bror som är inne och kommenterar? :-)

   Ja, jag fick en Vauzelle Terme 2004 tack vare en snabbfingrad bror.

   Radera
 5. Hej
  Fick tag i Vauzelle Terme 2004 hur länge skulle du vila på hanen innan du skjuter av korken

  Mvh
  Jimmy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. Jag tycker generellt att 2004:orna varit tillgängliga tidigt, samtidigt som jag håller årgången högt och tror på bra utvecklingspotential.

   Den som min bror klickade hem åt mig kommer jag att lägga i källaren i Sverige och öppna om minst fem år, även om jag tror att den är bra redan nu.

   Radera