torsdag 27 november 2014

Nyårschampagne 2014, vad ska man köpa?

December är den överlägset största försäljningsmånaden för champagne i Sverige och det beror så klart på nyårsafton. Jag vet också att december brukar vara den månad då jag har flest läsare här på bloggen, antagligen av samma anledning.

Vilken champagne ska man då dricka på nyårsafton? Till att börja med så ska man så klart köpa riktig champagne, inte någon billigt mousserande. Ett vanligt råd av vinskribenter i tidningar brukar vara “


“drick champagne som aperitif men nöj dig med ett billigt mousserande vin till tolvslaget eftersom du ändå inte kommer att känna skillnad“. Ungefär så. Det här tycker jag är ett trist resonemang. Att man vill dricka champagne vid tolvslaget är för att det är extra festligt och hur festligt eller gott är ett billigt bubbel? Visst, om man tävla i vem som kan skjuta en kork högst eller längst så bör man så klart välja något billigt innehåll, men om man vill dricka det är det champagne som gäller.

Mitt grundtips är att dricka champagne ur magnum på nyårsafton. Det är läckert med stora flaskor och det gör att det ser extra festligt ut. Har man en större tillställning så kanske man ska satsa på ännu större flaskor. Jerobaum (3 liter) är vad F1-förarna dricker ur på prispallen, till exempel.

På Systembolaget finns det hela 111 champagner på magnum eller större flaskor, varav hela 101 i beställningssortimentet. Det betyder att det är hög tid att beställa nu, särskilt om det är en jero man är ute efter. Här är några förslag:

Pol Roger Brut Réserve på jero (1609 kr)

UPPDATERING 29 november:
Pierre Péters på magnum är tyvärr helt slutsåld i Sverige och det kommer inte in några nya förrän i januari. För exakt samma pris (649 kr) kan man få en magnum Delamotte Brut genom beställningssortimentet.  Det är också en väldigt bra champagne i den prisklassen.

8 kommentarer:

 1. Ja men eller hur! Det är ju ett nytt år, fullt av möjligheter och som ska bli fantastiskt, förtjänar inte det ett bättre öde än att skålas in med billigt skräp? Champagne till tolvslaget ftw!

  SvaraRadera
 2. Btw Pierre Peters på magnum är riktigt trevlig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och som en läsare upplyste mig i kommentarsfältet när jag skrev en presentation av Pierre Peters i somras, så är det ett annat vin i magnumbuteljerna än i vanliga buteljerna. På magnum är det ett rent årgångsvin (även om det inte skrivs ut) och de får också ligga längre på jästen före degorgering. I somras var det 2008:or som svenska importören hade inne.

   Radera
  2. http://champagneochmat.blogspot.com/2014/07/pierre-peters-en-presentation.html

   Radera
 3. Pierre Péters är slut i magnum tills efter nyår, så du borde nog hitta på en annan rekommendation inför den nyårsafton.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var värst, dålig tajming för Pierre Péters. Det finns som sagt över hundra stora flaskor på Systembolaget, välj favoritchampagnen men på magnum.

   Pol Roger är mitt huvudtips. Vill man ha något billigare så tycker jag att Delamotte (beställningssortimentet) är bra.

   Radera
  2. Gjorde en uppdatering direkt i inlägget också eftersom jag vet att det är många som inte läser kommentarerna.

   Radera
  3. Tack för påpekandet, förresten!

   Radera