söndag 22 februari 2015

Hur vinauktioner kan fungera i en marknadsekonomi

Jag ska sälja lite champagne på auktion hos KL Wines här i Los Angeles och det är intressant att jämföra med de statliga monopolauktionerna i Sverige.

För köparen
KL Wines: ingen avgift
Systembolaget: 20 % på det klubbade beloppet plus 50 kr

För säljaren
KL Wines: 15 % på det klubbade beloppet plus 5 dollar per auktionspost. Om man väljer att köpa vin för pengarna hos KL Wines slipper man avgiften på 15 %!
Systembolaget: 15 % på det klubbade beloppet plus 150 kr per auktionspost.

Jag har druckit väldigt mycket Pol Roger Blanc de Blancs 2002 sedan jag flyttade hit men ska nu sälja mina sista två lådor genom KL Wines. Eftersom jag vill återinvestera pengarna i vin blir avgiften endast 10 dollar totalt för mig och säljaren, att jämföras med de cirka 3000 kr som avgifterna hade gått på i Sverige.

Att återinvestera pengarna hos KL Wines är ingen uppoffring direkt. De har över 8.000 olika viner i lager, dessutom till rimliga priser.

7 kommentarer:

  1. Frågan är om inte skillnaden oftast är större för säljaren än köparen i länder med konkurrens mellan auktionshusen. Avgifterna internationellt är ofta degressiva, d.v.s. de minskar med volymen man har att sälja, vilket inte tycks vara fallet med KLWines. För storsäljare hamnar man då klart lägre än Systembolagets 15% + 150 kr per post. Hos rimligt prissatta auktionshus hamnar man för övrigt även lägre för småsäljare... För riktigt stora och attraktiva poster har jag också fått intrycket att det utomlands kan vara en ren förhandlingsfråga vad säljaren betalar.

    Att inte ha någon avgift för köparen var faktiskt en konstruktion som jag aldrig sett på något europeiskt vinauktionshus!

    SvaraRadera
  2. Hej Elvis
    Har bara testat 1 fl men jag var jätte besviken på 02 bdb, känns inte som att det kommar fixa sig med tiden antar det är därför du säljer eller ? Är lite nervös för mina 02 CW kan det verkligen vara så att dom inte har fått til det i 02 det känns ju jätte märkligt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, jag är inte heller så imponerad av 02 BdB. Jag tror i och för sig att det kan vara en fas de går igenom och att de blir bättre med lite mognadstoner.

      Vilken champagne menar du med CW?... (Jag är lite trött idag.)

      Radera
    2. Skulle det kanske kunna vara Churchill Winston? ;-)

      Radera
    3. Ah, om det är Winston Churchill 2002 som avses så tror jag inte att du behöver oroa dig. Pol Roger lyckas alltid med Winston Churchill, även lite svagare år som 1999 och 2000.

      Radera
  3. Alltså; det är Stockholms Auktionsverk som säljer och de är helt privatägda. De har samma avgifter på allt de säljer, likså Bukowskis. Auktionshus i Norden och flera andra håll har samma koncept, ca 40% på klubbat belopp fördelat på säljare-köpare. Som konstgallerier etc.... Men har inte Stockholms auktionsverk världens högsta utropspris på viner..??? Lägg också till de avgifter köparen måste betala! Fattar inte hur de kan få köpare till många bordeauxer/viner från usla årgångar...... Men eftersom det inte finns ngn konkurrens i S. så blir det väl höga andrahandspriser även på mediokert vin? På de första auktionerna kunde jag göra vissa bra köp, men numera gäller fösäljning!
    Hälsningar
    le

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt alkohollagen har Systembolaget monopol på all detaljhandelsförsäljning av alkohol i Sverige och det inkluderar auktioner. Sedan har Systembolaget anlitat Stockholms Auktionsverk för att rent praktiskt genomföra auktionerna, men jag håller ändå fast vid beskrivningen "statliga monopolauktioner". Villkoren för dryckesauktionerna skiljer sig från alla andra auktioner som Stockholms Auktionsverk anordnar och Systembolaget står nämnt i många paragrafer.

      Min poäng är att med konkurrens så blir situationen annorlunda. Tradera, till exempel, tar 10 % upp till 100 kr i provision totalt. Tänk om de fick ordna vinauktioner!

      Radera