fredag 20 februari 2015

De främsta champagnehusen och -odlarna, några avslutande tankar

I september 2013 publicerade jag en tio-i-topplista över de främsta champagnehusen och sedan skrev jag presentationer av vart och ett av dessa hus. Här är topplistan igen med länkar till presentationerna:

1. Krug
2. Pol Roger
3. Henriot
4. Jacquesson
5. Louis Roederer
6. Philipponnat
7. Bollinger
8. Billecart-Salmon
9. Gosset
10. Charles Heidsieck

På begäran av en läsare publicerade jag sedan en liknande lista över de främsta champagneodlarna i juli 2014:

1. Jacques Selosse
2. Vilmart
3. Diebolt-Vallois
4. Pierre Péters
5. Tarlant
6. Paul Déthune
7. Cédric Bouchard
8. David Léclapart 
9. André Jacquart
10. Paul Bara

Den här typen av listor ska man naturligtvis ta med en stor nypa salt men jag måste erkänna att jag under det senaste året funderat en del på om jag rankade champagnehusen rätt. Jag har druckit en del väldigt bra Charles Heidsieck som fått mig att vilja flytta upp Charles Heidsieck några snäpp. Dessutom har en läsare påpekat att Diebolt-Vallois är ett hus numera, inte en odlare (vilket både Juhlin eller Stevenson har missat i sina senaste böcker). Platsar Diebolt-Vallois på listan över de främsta husen då? Ja, det tycker jag absolut. Här är en reviderad lista:

1. Krug
2. Pol Roger
3. Jacquesson (+1)
4. Louis Roederer (+1)
5. Henriot (-2)
6. Charles Heidsieck (+4)
7. Philipponnat (-1)
8. Billecart-Salmon
9. Gosset
10. Diebolt-Vallois (NY)

Jag dricker inte särskilt mycket odlarchampagne sedan jag lämnade Sverige, mest för att den är så dyr och svår att få tag på utanför Europa, så jag kommer inte att revidera listan över odlarna. Men Pierre Gimonnet kan få kliva in på tiondeplatsen nu när Diebolt-Vallois har bytt lista.

3 kommentarer:

 1. Hej!

  Eftersom jag själv gillar listor och inser det svåra i att sätta samman den här typen av topplistor måste jag naturligtvis kommentera! :)

  Jag tycker dina ändringar är bra och håller med om att Diebolt platsar (och nu är på rätt lista), men jag saknar fortfarande Salon (samt Agrapart och Egly-Ouriet på odlarlistan)! För övrigt måste det ha varit tufft att sparka ut Bollinger!

  Jag har äntligen fått tummarna loss och uppdaterat layouten på min blogg, så nu länkar även jag till dig. Fortsätt njut av livet!

  /Martin

  http://champagne-bloggen.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för synpunkterna och länken!

   Ja, Bollinger är historiskt sett ett av de viktigaste husen men det kändes ändå rätt att peta bort dem - det känns tyvärr som ett hus på nedgång. Den uppdaterade listan känns faktiskt helt rätt fortfarande. :-)

   Salon är ett kulthus, historiskt sett, men deras viner har ändå inte imponerat tillräckligt på mig.

   Odlarlistan är jag inte lika säker på, jag dricker inte tillräckligt med odlarchampagne längre. Utbudet är dåligt här i USA och var ännu sämre i Asien. Och visst, Agrapart kanske ska med. Det var trångt kring 9:e-10:e platsen.

   Däremot kommer Egly-Ouriet nog aldrig med - jag har dåliga erfarenheter från ett besök hos dem och deras viner inte är bra nog för att jag ska överseende med det.

   Radera
  2. Skönt att du känner dig nöjd! :)

   Såväl Salon som Egly-Ouriets viner behöver helt klart lång tid för att utvecklas, men jag tycker man får bra betalt för sitt tålamod! När det gäller E-O tycker jag framförallt att Blanc de Noirs Grand Cru och årgångsvinerna imponerar. Men jag förstår att ett tråkigt besök kan sätta sina spår!

   Radera