torsdag 12 maj 2016

Tips till nästa veckas auktion

På måndag startar vårens tredje dryckesauktion. Prismässigt var det bra fart på vårens första medan slutpriserna var lite lägre på den andra.

Det är ungefär samma champagner som återkommer på auktionerna så det känns som om jag upprepar mig lite. Här följer en kort sammanfattning av mina auktionsriktlinjer:
 • Av någon anledning är Winston Churchill underprisad i Sverige och nästan alltid ett bra köp. Jag tycker att Winston Churchill är i nivå med Krug och Krug kan kosta dubbelt så mycket som Winston Churchill på auktionerna.
 • 1995 är en kraftigt underskattad årgång. För mig är det en riktig toppårgång i nivå med 1996. Prismässigt brukar dock både 1996 och extremt överskattade 1990 ge högre slutpriser.
 • Äldre champagner bör undvikas. Det är omöjligt att veta hur de lagrats – en period med för varm lagring kan helt fördärva en champagne. Visst, om man känner någon som fyller 40 eller 50 i år kan det vara festligt med en champagne från 1976 eller 1966 men risken är stor att vinet inte blir någon större njutning.
Med det som bakgrund vill jag den här gången rekommendera följande champagner:

Krug 1995 (en flaska respektive fyra flaskor)
Salon 1995 (två poster med en flaska: här och här)

Lycka till på måndag, ni som tänker bjuda på något!

10 kommentarer:

 1. Charles Heidsieck BdM95 finns fortsättningsvis tillgänglig för 819kr/flaska så man behöver ej köpa dem mycket dyrare och med auktionsomkostnader...? eller var det Magnum flaskor på auktionen?

  SvaraRadera
 2. Hittar man Charles Heidsieck Blanc des Millenaires 1995 så billigt är det bara att slå till. Det är en fantastisk champagne och utropspriset på den här auktionen är faktiskt lägre än vad den gått för på tidigare auktioner.

  SvaraRadera
 3. åk båt ;) taxfreepris "röd båt", de har även övriga Charles H, Lassaigne, Piper Rare, Krug, samt DomP till världens lägsta pris. Plånboksvänligt till vinkällaren och för viss direkt konsumtion :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de får in Krug 2002 så tar jag en tur direkt. :-)

   Radera
 4. Ta en dagstur i mitten på maj nästa år till Helsingfors, besök Grand Champagne Helsinki 2017, världens näststörsta champagnemässa, testa över 200 olika sorter från mer än 40 champagnehus och shoppa taxfree på returen. de flesta bättre restauranger i Hfrs med odlarchampagner etc brukar ha specialmenyer och/eller ha bra erbjudanden för mässbesökare i samband med mässan. har besökt den 2 år i rad, effektivt sätt att testa kandidater till vinkällaren. det brukar finnas gott om rariteter att testa också, i år bl a BdM 95-90-85-83 samt Bollinger VVF och ett av deras "basviner". Mässan är öppen både för proffs (to) och allmänheten fre/lö. Mässan är internationell så finskakunskaper ej nödvändiga ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Låter väldigt intressant!

   Radera
 5. GCH2017 går av stapeln, för vanliga dödliga, fre-lö 12-13 maj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skriver in i almanackan för 2017!

   Radera
 6. om du missade GCH 2017 - sold out tillställning- så satsa på to 19-lö 21 april 2018, det finns ingen risk för besvikelse... /p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag missade GCH 2017 men ska försöka gå nästa år.

   Radera