söndag 28 maj 2017

Guldkula en ny "svensk" champagne

Håkan Anderson Guldkula är mannen från Ludvika som gjorde karriär på Wall Street på 80-talet och har gjort sig en förmögenhet på en rad lyckade investeringar. Efternamnet Guldkula har han lagt till eftersom det var hans morfars smeknamn. En spännande person och nu finns det champagner med namnet Guldkula.

Guldkula har, med hjälp av Richard Juhlin, valt ut viner från fyra olika producenter i Champagne och satt Guldkula-etiketter på dem. ”Selected by Richard Juhlin” står det på etiketten. Mig veterligen är det första gången Richard Juhlin sätter sitt namn på en champagne. Vinerna är:

Guldkula Brut för 299 kr (producerad av Chanoine Frères)
Guldkula White för 399 kr (en blanc de blancs gjord av R & L Legras)
Guldkula Pink för 499 kr (en rosé gjord av Mailly)
Guldkula Black för 499 kr (en blanc de noirs gjord av Mailly)
Guldkula Diamond 1998 för 9.300 kr (ett årgångsvin på magnum gjort av de Venoge)

White, Pink, Black och Diamond är alla grand cru-viner. Jag fick prova alla vinerna utom Diamond på Champagnedagen och det är bra viner. Jag provade Guldkula Pink precis efter att jag provat Maillys egen rosé och Guldkula var klart bättre, så det handlar inte om ett rent etikettsbyte.

Något har Juhlin fått producenterna att förbättra jämfört med producenternas vanliga viner, men när en magnum av ett årgångsvin från de Venoge kostar 9.300 kr hamnar Guldkula Diamond i samma kategori som Ace of Spades vad gäller galna överpriser. I övrigt tycker jag att Guldkula-champagnerna håller klart högre klass än exempelvis Hatt et Söner, den andra svenska champagneproducenten med lustigt namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar