De bästa mousserande vinerna i
Australien produceras på Tasmanien och den mest kända producenten heter Arras.
För några år sedan provade jag Arras Blanc de Blancs (minns inte vilken årgång)
blint sedan efter en vertikalprovning av årgångs-Krug och blev väldigt
imponerad. Fram till igår har jag hållit Arras Blanc de Blancs som det bästa
mousserande vin (exklusive Champagne förstås) jag druckit, tätt före Roederer
Estate l’Ermitage från Kalifornien.
Igår blev jag bjuden på Arras toppvin, Arras E.J. Carr Late Disgorged 2002, av
en kollega i Perth. Den är gjord på 58 % Chardonnay, 42 % Pinot Noir, har en
dosage på 8,5 gram och har fått ligga tio år på jästen. Det kostar runt 1000 kr
här i Australien och för att någon ska betala så mycket behöver det alltså vara
bättre än de flesta champagner.
En del av vinet har lagrats på franska ekfat och det märks tydligt. Otroligt
öppen på näsan, smörkola och röda äpplen, brioche, nybakt bröd, bra syra och
lång eftersmak. Ett riktigt bra vin. Det är roligt att det är möjligt att göra
så bra mousserande viner utanför Champagne.
Ok den är bra, men är den bättre än de flesta champagner? Är den värd sina 1 000 kr?
SvaraRaderaNja, jag vet inte, jag skulle inte betala 1000 kr för den själv men det är kul att ha provat den.
SvaraRaderaDäremot tycker jag att Arras Blanc de Blancs för 400 kr är väl värd sitt pris.