fredag 7 december 2012

Champagnefest på årets sista vinauktion

På måndag startar årets sista vinauktion i regi Systembolaget/Stadsauktion och auktionen inleds med hela 76 poster champagne. Det måste vara rekord. Det finns mycket bra och jag återkommer med det men jag tänker inleda med lite gnäll.

Det mediokra champagnehuset Cattier lanserade för några år sedan en serie mediokra champagner i lyxförpackningar. Linjen kallas för Armand de Brignac och har smeknament ”Ace of Spades” eftersom ett stort spaderess i metall pryder de olika flaskorna. Det här är enkla non-vintage champagner som säljs för extrema överpriser. ”Ingångsvinet” Armand de Brignac Brut Gold kostar 2198 kronor på Systembolaget och rosén kostar hela 3598 kronor.

Det finns två Ace of Spades (Gold och Silver) med på auktionen och det sprider än en gång ett löjets skimmer över Systembolagets vinauktionsmonopol. Vad har non vintage-champagner som finns att köpa i beställningssortimentet att göra på auktionen och hur kan värderingsmännen göra så fel? Om man räknar in Stadsauktions avgifter på 22,5% ligger utropspriserna hela 39% respektive 19% över priserna på Systembolaget. Obegripligt.

Vad ska man köpa då? Selosse Substance är en fantastisk champagne som fått ett alldeles för lågt utropspris (23% under nuvarande Systembolagspris). Jag rekommenderade den som ett bra köp vid släppet i lördags och det finns en hel del flaskor kvar i de tre vinkällarbutikerna. Den kostar 1598 kronor på Systembolaget och auktionsflaskan som har fem års flasklagring kan man absolut ge lite mer för. 1400-1500 kronor plus avgifter tycker jag är rimligt.

Winston Churchill 1996 är en fantastisk champagne och ett bra köp ända upp till utropspriset på 1800 kr.

Sedan finns det en del bra Krug också. Krug 1988 är en legendarisk årgång av Krug även om utropspriset kanske är i lite högsta laget. Dessutom finns det två poster med Krug 1996 på magnum (den här och den här). Årgångs-Krug på magnum är inte ofta man ser och 1996 är en fantastisk årgång för Krug. Utropspriset på 5000 kr per magnum tycker jag är rimligt men jag skulle inte betala mer än det.

Jag måste också nämna den läckra trälådan med sex flaskor Salon 1996. Den kommer antagligen att sticka iväg i pris men om den går för utropspriset 12.000 kronor så är det ett mycket bra köp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar