Första vinet serverades av den i sällskapet som brukar ta med sig de mest udda och spännande vinerna. Det var trevligt på näsan och min första tanke var att det måste vara en biodynamisk odlare. Väl i munnen var det sött som tusan, jag grimaserade och sa ”vad är det här för skräp?”. Det visade sig var ett ryskt mousserande vin.
Med hjälp av en rysktalande vän kunde vi utläsa att vinet är från Odessa i Ukraina. Produktionsanläggningen där vinet görs byggdes av Henri Roederer i slutet av 1800-talet och invigdes 1896. De gör idag hela 34 olika mousserande varav ett fortfarande heter just Henri Roederer. Årsproduktionen är hela 15 miljoner flaskor och fabriken ägs sedan 2009 av Campari-koncernen.
Det är synd att ryssarna är så förtjusta i sött mousserande vin. Doften var bra och med (betydligt) mindre socker kanske det hade kunnat vara ett njutbart vin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar