En del av den koreanska alkoholkulturen går ut på att dricka sig riktigt berusad. Favoritdrycken för detta ändamål heter soju och är ursprungligen ett risbrännvin men de billiga sojusorterna idag är gjorda på sötpotatis och är dessutom ofta sötade. Alkoholhalten brukar ligga runt 20 % och soju smakar nästan ingenting. Det är dessutom billigt; en flaska med 37,5 cl soju kostar ungefär 10 kr i en mataffär eller på 7 Eleven. Enligt Wikipedia konsumerar en vuxen person i Sydkorea i snitt 90 flaskor soju om året!
Soju blandas ofta med öl och när man går ut på restaurang eller barer i Seoul har ölglasen markeringar som visar hur mycket soju man ska hälla upp för att blandningen av soju och öl ska uppnå olika alkoholhalter. Här är en bild på ett ölglas från en lunchrestaurang i Seoul som jag besökte häromveckan. Väldigt ingenjörsmässigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar