torsdag 30 mars 2017

Champagnedrickarens guide till stilla viner: Bourgogne

Av de stilla viner jag dricker kommer drygt 30 % från Frankrike och det är framför allt vita viner från Bourgogne, röda viner från Bordeaux, vita viner från Loire och röda viner för norra Rhône. Idag tänkte jag skriva lite om Bourgogne.

Bourgogne är det vindistrikt i Frankrike som geografiskt ligger närmast Champagne och huvuddruvorna är desamma: Chardonnay och Pinot Noir.

Det är också här världens dyraste vin görs: rödvinet Romanée-Conti. Romanée-Conti 2013 kostar ungefär 130.000 kr och en toppårgång som Romanée-Conti 2005 kostar närmare 200.000 kr! För en flaska. Producenten Domaine de le Romanée-Conti gör billigare viner också. Deras enklaste rödvin heter Echezeaux och kostar 10.000-15.000 kr.

Min åsikt är att priserna på rödviner från Bourgogne generellt är alldeles för uppskruvade och de billigaste på Systembolaget är inte särskilt roliga. Däremot tycker jag att man kan hitta bra vita bourgogner från 200 kr och uppåt. Stilen är gräddig och passar väldigt bra till mat, till exempel en fet fiskrätt.

Tre av de mest kända distrikten för vita viner heter Chassagne-Montrachet, Meursault och Puligny-Montrachet och precis väster om de två förstnämnda ligger Saint-Aubin som inte alls är ett lika känt namn. Just därifrån brukar man kunna hitta bra viner till rimliga priser, till exempel Domaine Rous Père & Fils Saint-Aubin Vieilles-Vignes 2015 för 219 kr.

När jag ändå är inne på vit bourgogne måste jag förstås nämna Chablis som faktiskt är en del av Bourgogne. Chablis görs på Chardonnay men lagras inte på ekfat och är därför krispigare i stilen. Jag tycker att chablis passar väldigt bra till skaldjur. Prova till exempel Clotilde Davenne 2014 för 169 kr.


Om någon har tips på någon bra röda bourgogne som är rimligt prissatt i Sverige får ni gärna skriva i kommentarsfältet.

onsdag 29 mars 2017

Björn of Swedens underbara mjölkchoklad

Jag älskar choklad och framför mjölkchoklad av bra kvalitet. Tyvärr hittar man sällan det i Sverige. När vi bodde i Filippinerna var det hopplöst att hitta bra choklad (dessutom var det för varmt) men i Los Angeles hittade vi Black & Green, en organisk choklad från England som är väldigt bra. Deras mjölkchoklad innehåller 37 % kakao. Den har jag hittat i en mataffär i Sverige, ICA Stop i Täby, och det händer att jag tar en omväg förbi där bara för att köpa den.

Men häromveckan provade jag en svensk choklad som har blivit min nya favorit: Björn of Sweden som tillverkas av Malmö Chokladfabrik. Det är också en ekologisk choklad och deras mjölkchoklad innehåller 40 % kakao och rekommenderas varmt.


tisdag 21 mars 2017

Champagnedrickarens guide till stilla viner

Champagne är den vintyp jag kan mest om, är mest intresserad av och har mest av i källaren. Men en titt på mina provningsanteckningar på Cellartracker från de senaste åren visar att 59 % av de viner jag dricker är stilla viner. Dessa fördelar sig i sin tur rätt jämnt mellan röda och vita. Jag har nästan inte skrivit om stilla viner alls här på bloggen men nu tänkte jag göra en liten serie om stilla viner.

När svenskar vill lyxa till det och dricka något bättre stilla vin blir det nästan alltid ett rödvin från Châteauneuf-du-Pape eller Amarone della Valpolicella. Dessa två vintyper har två saker gemensamt: de är kraftiga och alkoholstarka. Chateaueneuf-du-Pape begriper jag mig inte på alls trots att jag haft förmånen att prova de allra bästa vinerna därifrån. Det beror antagligen på att jag alltid haft svårt för druvan grenache, den dominerande druvan. Jag har också haft förmånen att prova Dal Forno Amarone 1996 som idag kostar runt 5.000 kr flaskan, och det är ett fantastiskt vin. Men “vanliga” Amarone i 200-300 kr-klassen förstår jag mig inte heller på.

Jag tror att många skulle få en riktigt ögonöppnare om man lämnade Châteauneuf-du-Pape och Amarone och köpte vin i samma prisklass från exempelvis Rioja eller Toscana när man vill lyxa till det. Här är ett konkret tips från beställningssortimentet för 226 kr: Baiggori Reserva 2008.

Eller varför inte ett vitt vin? Jag känner flera som säger sig inte tycka om vita viner överhuvudtaget och jag tror att det beror på att de aldrig provat på något bra vitt vin. Här är ett konkret tips på en hygglig bourgogne för 179 kr: Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles 2014.

Fortsättning följer.

söndag 19 mars 2017

Pata negra på Madrids flygplats

Jag är på ännu en jobbresa till Sydamerika och återigen kommer jag att besöka Montevideo och Sao Paulo. Iberia är det enda flygbolaget inom One World eller Star Alliance (de två flygallianser där jag samlar poäng) som flyger direkt till Montevideo och jag måste säga att deras business class-inredning är modern och mycket bra, bland de bästa i Europa.

På långflygningar brukar jag föredra att vara mätt när jag går ombord på planet. Flygplansmat är flygplansmat och en 12-timmarsflygning känns väldigt lång om man är hungrig. Jag är generellt inte särskilt förtjust i spansk mat, med ett undantag: pata negra som är bland det bästa jag vet. När jag igår strosade runt på Madrids flygplats hittade jag Enrique Tomás, en restaurang som serverade pata negra i olika former. Jag valde en avsmakningstallrik med deras fyra bästa sorter. Den kostade 30 Euro för 100 gram och var helt fantastisk. Det är mycket möjligt att jag gör ett återbesök på lördag på vägen hem.


söndag 5 mars 2017

Många intressanta champagner från Villa Pauli

Nu har jag läst på lite mer. Det är en enorm vinsamling från Villa Pauli Djursholm som säljs på Bukowskis första dryckesauktion varav hela 130 utrop med champagne. Eftersom det ger betydligt högre säkerhet att flaskorna verkligen lagrats under bra förhållanden tycker jag att flera av de äldre flaskorna är väldigt intressanta. Jag tänker till exempel på magnumflaskorna med Cuvée William Deutz från toppårgångarna 1979 och 1988. Även posten med två flaskor Taittinger 1970 är spännande, inte minst om man som jag råkar vara född det året. Eller Bollinger RD 1976 till rimligt utropspris.

Det finns mycket annat intressant också. Jag rekommenderar alla champagneintresserade att läsa igenom auktionslistan noga den här gången.

torsdag 2 mars 2017

Första dryckesauktionen hos Bukowskis

På måndag börjar årets första dryckesauktion och det är också den första i Bukowskis regi. Efter att i många år ha anlitat Auktionsverket bytte Systembolaget auktionsleverantör” vid årsskiftet. Det är fortfarande Systembolagets värderingsmän som sätter utropspriserna så det mesta är sig likt. En skillnad är att champagnerna kommer att klubbas under tre dagar i stället för att alla klubbas första dagen. En annan skillnad är att Bukowskis hemsida är mycket mer lättnavigerad och det är till exempel lätt att filtrera fram champagnerna

Det är rekordmånga poster med champagne: 184 stycken. Hela 128 poster av dessa kommer från Villa Pauli i Djursholm så jag antar att det är någon som säljer ut en hel vinkällare.

Jag återkommer med lite konkreta tips om några dagar.