tisdag 21 mars 2017

Champagnedrickarens guide till stilla viner

Champagne är den vintyp jag kan mest om, är mest intresserad av och har mest av i källaren. Men en titt på mina provningsanteckningar på Cellartracker från de senaste åren visar att 59 % av de viner jag dricker är stilla viner. Dessa fördelar sig i sin tur rätt jämnt mellan röda och vita. Jag har nästan inte skrivit om stilla viner alls här på bloggen men nu tänkte jag göra en liten serie om stilla viner.

När svenskar vill lyxa till det och dricka något bättre stilla vin blir det nästan alltid ett rödvin från Châteauneuf-du-Pape eller Amarone della Valpolicella. Dessa två vintyper har två saker gemensamt: de är kraftiga och alkoholstarka. Chateaueneuf-du-Pape begriper jag mig inte på alls trots att jag haft förmånen att prova de allra bästa vinerna därifrån. Det beror antagligen på att jag alltid haft svårt för druvan grenache, den dominerande druvan. Jag har också haft förmånen att prova Dal Forno Amarone 1996 som idag kostar runt 5.000 kr flaskan, och det är ett fantastiskt vin. Men “vanliga” Amarone i 200-300 kr-klassen förstår jag mig inte heller på.

Jag tror att många skulle få en riktigt ögonöppnare om man lämnade Châteauneuf-du-Pape och Amarone och köpte vin i samma prisklass från exempelvis Rioja eller Toscana när man vill lyxa till det. Här är ett konkret tips från beställningssortimentet för 226 kr: Baiggori Reserva 2008.

Eller varför inte ett vitt vin? Jag känner flera som säger sig inte tycka om vita viner överhuvudtaget och jag tror att det beror på att de aldrig provat på något bra vitt vin. Här är ett konkret tips på en hygglig bourgogne för 179 kr: Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles 2014.

Fortsättning följer.

9 kommentarer:

 1. Sedan får vi inte glömma att det är lätt att uttala "Amarone." Välj mellan "jag gillar Puligny Montrachet från Vougeout-sur-Saint-Mazoyères gjord på druvan Latricières" och "jag gillar amarone."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det kan helt klart vara en faktor.

   Jag har hört att kineserna helst köper Bordeaux med namn som de kan uttala (helst utan bokstaven 'R') och att det faktiskt påverkat priserna. :-)

   Radera
 2. Fantastiskt bra initiativ!
  Det vita köpte jag direkt, eftersom det fanns i ordinarie sortiment, riktigt bra!!!
  Det röda är beställt. Jag har alltid varit svag för Rioja, så där är förväntningarna höga...
  Bokade föresten några nätter på Les Avisés i slutet på maj, några tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Hoppas att du tycker om Riojan också.

   Les Avisés i slutet på maj? Då kanske vi är där samtidigt. Jag ska dit med min fru och ett annat par den 19-22 maj.

   Har ni varit i Champagne förut? Om det är första gången tycker jag att ni ska försöka få till ett besök på något hus som har vackra källare, till exempel Ruinart eller Taittinger. I Avize är både Jacquesson och Selosse intressanta, förstås, men båda är svåra att få besöka. Huvudtipset är annars att åka till trevliga grand cru-byar som Les Mesnil-sur-Oger, Cramant, Ambonnay och Aÿ och försöka få till spontanbesök.

   Radera
  2. Då ska jag och frun dit helgen efter er.
   Det är första besöket i Champagne, o jag fick en lista från hotellet med "intressanta" hus i närheten. Men dom tyckte att jag skulle boka redan nu, vilket jag inte gillar...
   Jacquesson och Selosse hade ju varit fantastiskt att få besöka, men vad krävas då?

   Radera
  3. Bra service av hotellet! Du ska absolut boka så mycket som möjligt förväg. Och lämna lite luckor för spontana besök.

   Selosse kan du fråga genom hotellet eftersom det ägs av Anselme Selosse själv, men det blir nog svårt. Prova att skriva ett trevligt mail till Jacquesson och förklara hur underbara deras viner är.

   Radera
 3. Den där bourgognen Les Sétilles var väldigt trevlig, vi har druckit den ett par helger i rad nu med stort nöje. Tack för tipset! Ikväll blev det dock en Rully Clos des Mollepierres, gott det med. Får gärna tips på fler vita stilla bourgogne..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Den har blivit lite av hus-bourgogne här hemma också.

   Radera
 4. Trevlig resa!
  Hoppas på några färska tips inför nästa helg...

  SvaraRadera