torsdag 30 mars 2017

Champagnedrickarens guide till stilla viner: Bourgogne

Av de stilla viner jag dricker kommer drygt 30 % från Frankrike och det är framför allt vita viner från Bourgogne, röda viner från Bordeaux, vita viner från Loire och röda viner för norra Rhône. Idag tänkte jag skriva lite om Bourgogne.

Bourgogne är det vindistrikt i Frankrike som geografiskt ligger närmast Champagne och huvuddruvorna är desamma: Chardonnay och Pinot Noir.

Det är också här världens dyraste vin görs: rödvinet Romanée-Conti. Romanée-Conti 2013 kostar ungefär 130.000 kr och en toppårgång som Romanée-Conti 2005 kostar närmare 200.000 kr! För en flaska. Producenten Domaine de le Romanée-Conti gör billigare viner också. Deras enklaste rödvin heter Echezeaux och kostar 10.000-15.000 kr.

Min åsikt är att priserna på rödviner från Bourgogne generellt är alldeles för uppskruvade och de billigaste på Systembolaget är inte särskilt roliga. Däremot tycker jag att man kan hitta bra vita bourgogner från 200 kr och uppåt. Stilen är gräddig och passar väldigt bra till mat, till exempel en fet fiskrätt.

Tre av de mest kända distrikten för vita viner heter Chassagne-Montrachet, Meursault och Puligny-Montrachet och precis väster om de två förstnämnda ligger Saint-Aubin som inte alls är ett lika känt namn. Just därifrån brukar man kunna hitta bra viner till rimliga priser, till exempel Domaine Rous Père & Fils Saint-Aubin Vieilles-Vignes 2015 för 219 kr.

När jag ändå är inne på vit bourgogne måste jag förstås nämna Chablis som faktiskt är en del av Bourgogne. Chablis görs på Chardonnay men lagras inte på ekfat och är därför krispigare i stilen. Jag tycker att chablis passar väldigt bra till skaldjur. Prova till exempel Clotilde Davenne 2014 för 169 kr.


Om någon har tips på någon bra röda bourgogne som är rimligt prissatt i Sverige får ni gärna skriva i kommentarsfältet.

2 kommentarer:

 1. Claes Lindquist30 mars 2017 18:30

  Hej Elvis,
  Bourgogne görs ju i så mikroskopisk volymer, vilket tyvärr medför att priserna skruvas upp. Till exempel gör den "stora" firman Louis Jadot bara mellan 900 och 1200 flaskor årligen av Mearsault Genevrieres 1:er Cru. Och av sin Gevrey-Chambertin les Poissenot enbart mellan 300 - 450 flaskor per år. De flesta av deras viner görs i volymer mellan 300 till 5.000 flaskor. Mest gör de av Clos Vougeot, och vissa av sina Beaune Premier Cru, där produktionen är upp till 15.000 flaskor från några av vingårdarna. Och som lök på laxen, så är röd Bourgogne alltid bäst när den lagrats i minst 10 år, helst i 30-50 år. Röd Bourgogne är nog det vin som har längst lagringduglighet, och har bara vinet lagrats bra, så kan 400 kronorsviner som Beaune Premier Cru lagras och utvecklas i 30-50 år. Som unga är många röda Bourgogner lite vresiga och lingonaktiga med ljusröd färg, speciellt de som är från Cote de Beaune. Vinerna från Cote de Nuits är lite mer tillgängliga i sin ungdom tack vare rundare frukt och lite mörkare toner. Så min rekommendation är helt enkelt att köpa vinerna som unga och sedan lagra dem i minst 10 år. Och som jag skrev, röd Beaune Premier Cru är utomordentliga lagringsviner till överkomliga priser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Claes, jag visste faktiskt inte att produktionen var SÅ liten. Intressant också det du skrev om Cote de Nuits jämfört med Cote de Beaune.

   Radera