Av de stilla viner jag dricker kommer drygt 30 % från
Frankrike och det är framför allt vita viner från Bourgogne, röda viner från Bordeaux,
vita viner från Loire och röda viner för norra Rhône. Idag tänkte jag skriva
lite om Bourgogne.
Bourgogne är det vindistrikt i Frankrike som geografiskt
ligger närmast Champagne och huvuddruvorna är desamma: Chardonnay och Pinot
Noir.
Det är också här världens dyraste vin görs: rödvinet Romanée-Conti.
Romanée-Conti 2013 kostar ungefär 130.000 kr och en toppårgång som
Romanée-Conti 2005 kostar närmare 200.000 kr! För en flaska. Producenten
Domaine de le Romanée-Conti gör billigare viner också. Deras enklaste rödvin
heter Echezeaux och kostar 10.000-15.000 kr.
Min åsikt är att priserna på rödviner från Bourgogne
generellt är alldeles för uppskruvade och de billigaste på Systembolaget är
inte särskilt roliga. Däremot tycker jag att man kan hitta bra vita bourgogner
från 200 kr och uppåt. Stilen är gräddig och passar väldigt bra till mat, till
exempel en fet fiskrätt.
Tre av de mest kända distrikten för vita viner heter
Chassagne-Montrachet, Meursault och Puligny-Montrachet och precis väster om de två förstnämnda ligger Saint-Aubin som inte alls är ett lika känt namn. Just därifrån brukar
man kunna hitta bra viner till rimliga priser, till exempel Domaine Rous Père & Fils Saint-Aubin Vieilles-Vignes 2015 för 219 kr.
När jag ändå är inne på vit bourgogne måste jag förstås
nämna Chablis som faktiskt är en del av Bourgogne. Chablis görs på Chardonnay men lagras inte på ekfat
och är därför krispigare i stilen. Jag tycker att chablis passar väldigt bra
till skaldjur. Prova till exempel Clotilde Davenne 2014 för 169 kr.
Om någon har tips på någon bra röda bourgogne som är rimligt
prissatt i Sverige får ni gärna skriva i kommentarsfältet.
Hej Elvis,
SvaraRaderaBourgogne görs ju i så mikroskopisk volymer, vilket tyvärr medför att priserna skruvas upp. Till exempel gör den "stora" firman Louis Jadot bara mellan 900 och 1200 flaskor årligen av Mearsault Genevrieres 1:er Cru. Och av sin Gevrey-Chambertin les Poissenot enbart mellan 300 - 450 flaskor per år. De flesta av deras viner görs i volymer mellan 300 till 5.000 flaskor. Mest gör de av Clos Vougeot, och vissa av sina Beaune Premier Cru, där produktionen är upp till 15.000 flaskor från några av vingårdarna. Och som lök på laxen, så är röd Bourgogne alltid bäst när den lagrats i minst 10 år, helst i 30-50 år. Röd Bourgogne är nog det vin som har längst lagringduglighet, och har bara vinet lagrats bra, så kan 400 kronorsviner som Beaune Premier Cru lagras och utvecklas i 30-50 år. Som unga är många röda Bourgogner lite vresiga och lingonaktiga med ljusröd färg, speciellt de som är från Cote de Beaune. Vinerna från Cote de Nuits är lite mer tillgängliga i sin ungdom tack vare rundare frukt och lite mörkare toner. Så min rekommendation är helt enkelt att köpa vinerna som unga och sedan lagra dem i minst 10 år. Och som jag skrev, röd Beaune Premier Cru är utomordentliga lagringsviner till överkomliga priser.
Tack Claes, jag visste faktiskt inte att produktionen var SÅ liten. Intressant också det du skrev om Cote de Nuits jämfört med Cote de Beaune.
Radera