fredag 30 juni 2017

Underbar lunch på D.O.M.

I förrgår åt jag då äntligen lunch på D.O.M, Sydamerikas enda tvåstjärniga restaurang. Konceptet är att laga fine dining på ingredienser från Amazonas. Frukter, bär och örter som urinvånarna i Amazonas ätit i hundratals år men som är nya smakupplevelser för västerlänningar.

Ibland kan jag tycka att restauranger driver sina koncept för långt men inte Alex Atala. Han drar sig inte för att (sparsamt) blanda in ingredienser från andra delar av världen och resultatet är fantastisk. D.O.M. är en av de allra bästa restaurangerna jag ätit på.

Jag valde den vegetariska avsmakningsmenyn med matchande smaksatt vatten. Här är de vatten jag drack: puxuri water, guava and vanilla water, bacuri water, soda water with fennel and lemon, parsley and pennyroyal water, cupuacu water, pitanga water, graviola water, capim santo water, jabuticaba granite, mint and basil water och cumaru water. Bara att smaka de här vattnen var underbart och till det åt jag:

Cachaca, honey and lime
Pepper sorbet
Watercress and mustard / cherry tomatoes and Canastra mountain cheese /
biscuit with yanomami mushroom / tapioca biscuit with curd noisette


Watermelon, jataí honey, baru (Brazilian nuts) and cheese

Flowers Ceviche and native Brazilian bee honey

Manioc beiju / Brazilian native manioc bread, baked and caramelized garlic,
curd with mantiqueira mountains olive oil and cheese bread.

Palm heart, vatapá and coconut milk

Yanomami mushroom, onion caramel and mini rice crispy

Lightly toasted black rice with green vegatables and Brazil nut milk

Palm heart fettuccine with Brazilian cheese (Canastra and Tulha)

Roasterd corn

Vegetables with onion jus and sour cream

Aligot

D.O.M. är kända för sina myror så jag beställde en extrarätt:
Maniocawa and amazonic ant

Curd mousse, cashew and wine syrup

Lime and banana ravioli with priprioca

Charcoal grilled mango with amazonic seed (puxuri) cream

Och så lite godis.

onsdag 28 juni 2017

Alex Atala

Michelinguiden som täcker Sao Paulo och Rio de Janeiro har getts ut i tre år och varje år har D.O.M. varit den enda restaurangen med två stjärnor. D.O.M. drivs av Alex Atala som är Brasilien mest kände kock. I Netflix dokumentärserie Chef's Table har Alex Atala ett eget avsnitt (säsong 2, avsnitt 2) som jag varmt kan rekommendera.

Igår åt jag lunch på D.O.M:s systerrestaurang Dalva e Dito som har en stjärna. Här serveras brasiliansk husmanskost. Rustig, enkel och mycket vällagad mat.

Förrätten tapioca de carne-seca (jerked beef tapioca på engelska).

















Jag fick även hälsa på Alex Atala.

måndag 26 juni 2017

Grand Siècle i luften

Jag hade förmånen att få flyga första klass med Swiss på sträckan Zürich-Sao Paulo igår kväll. En stor fördel med att flyga första klass är vinutbudet. Champagnen som serverades var Laurent-Perriers prestigechampagne Grand Siècle och det var till och med Riedelglas. Grand Siècle är en multivintagechampagne gjord på tre bra årgångar som fått ligga minst åtta år på jästen. Jag vet inte vilka årgångar som ingick men den senaste cuvéen som jag hört talas om är gjord på 2002, 1999 och 1998. Jag är inte så imponerad av Laurent-Perriers viner generellt men den här flaskan var en riktig fullträff och jag fullkomligen njöt. Jag valde lax till förrätt för att kunna fortsätta dricka champagne.

Sedan blev det ett glas Château Léoville Barton 2011 och ett glas Château Suduiraut 2013 innan jag somnade gott.

Nu ska jag passa på att samla lite material till bloggen här i Sao Paulo. I morgon blir det lunch på Dalva e Dito och på onsdag lunch på D.O.M. som båda drivs av Alex Atala. Alex Atala är Brasiliens mest kände kock och D.O.M. är rankad som världens 16:e bästa restaurang.

söndag 11 juni 2017

Ny dryckesauktion imorgon

Imorgon är det dags för sista dryckesauktionen före sommaren. Det är hela 131 poster med champagne men priserna på just champagner har varit väldigt uppskruvade under vårens alla auktioner.

Champagnerna börjar klubbas kl 10.00 imorgon bitti och av döma av de bud som ligger så ser det lite lugnare ut än vanligt. Om jag ska ge något konkret tips så varför inte Winston Churchill 1999 på magnum som inte nått utropspris än.

söndag 4 juni 2017

Underbar helg i Champagne del 6

Under söndagen i Champagne blev det inga besök hos någon producent alls. I stället åkte vi till den pittoreska byn Hautvillers, mest känd för att benediktinermunken Dom Pérignon bodde och verkade här från 1668 ända till sin död 1715. En härlig by att promenera omkring i.


















Efter en härlig lunch på AU 36 åkte vi ner till Epernay för att dricka champagne tillsammans med Denis Billecart, en av ägarna till Billecart-Salmon. Vi provade en rad bra champagner från Billecart-Salmon. Min fru blev väldigt imponerad av deras non-vintage rosé och jag håller med om att den är väldigt bra. Dock kostar den ungefär som årgångsroséerna från Louis Roederer eller Charles Heidsieck, två andra roséfavoriter.

Under den här eftermiddagen drack jag resans bästa vin: Billecart-Salmon Blanc de Blancs 2004 på magnum. Ett helt underbart vin med kola, knäck, mineraler kombinerat med bra syra och lång eftersmak. Kanske det bästa vinet jag druckit hittills i år.

Denis Billecart och undertecknad.


fredag 2 juni 2017

Underbar helg i Champagne del 5

Under mina tidigare besök i Champagne har jag antingen bott i Reims eller Epernay. Reims är den enda riktiga staden i Champagne med sina 200.000 invånare medan Epernay bara har 25.000 invånare. Den här gången bodde vi i sömniga Avize där det inte ens fanns någon vinbutik. Däremot besökte vi tre vinbutiker i Epernay och jag kan varmt rekommendera alla tre: Madame Salvatori (adressen är 11, Rue Flodoard), La Fine Bulle och 520. Madame Salvatori och La Fine Bulle ligger nästan vägg i vägg medan 520 ligger 500 meter bort.

Själv köpte jag två flaskor Louis Roederer Rosé 2008 på La Fine Bulle och en flaska Jacquesson Cuvée 734 Degorgement Tardif hos Madame Salvatori.

torsdag 1 juni 2017

Star Wine List - om man vill välja restaurang efter vin

Ibland bestämmer jag vilket vin jag ska dricka först och väljer sedan att laga en viss maträtt som passar till det vinet. Jag är säker på att många vinintresserade gör så ibland.

Nu finns det en tjänst på nätet som gör att du kan välja restaurang efter vilket vin du vill dricka. Sajten heter Star Wine List och där kan man söka efter specifika viner och se vilka restauranger som har dem på sin vinlista och till vilket pris. Än så länge är restauranger i Stockholm, Göteborg, Växjö och Gävle anslutna.

Jag provade att söka på Cristal 2002 som exempel. Senaste årgången av Cristal kostar 1.650 kr på Systembolaget och om man skulle hitta Cristal 2002 i någon vinbutik ute i Europa så skulle man få betala en bit över 2.000 kr. Vad visar en sökning på Star Wine List då? Jo, Cristal 2002 finns på följande anslutna restauranger:

Stockholm
Djuret: 3.200 kr
Eriks vinbar: 5.200 kr
Gastrologik: 5.650 kr
Grand Hôtel: 6.500 kr

Växjö
PM & Vänner: 3.395 kr

Det är rätt stor spridning på priserna!

Även på en standardchampagne som Pol Roger Brut Réserve (415 kr på Systembolaget) kan priserna skilja rätt mycket. Ett par exempel:

Stockholm
Riche: 870 kr
Operakällaren: 1.300 kr

Göteborg
Adler: 920 kr
Dorsia: 1.180 kr

Star Wine List kostar 49 kr i månaden att använda men jag har fått en månad gratis till mig själv och er läsare av bloggen. Använd bara rabattkoden champagne-och-mat när ni registrerar er. Man måste sedan ange kreditkortsnummer i alla fall men om man säger upp prenumerationen inom den första månaden betalar man ingenting.

Jag undrar om det finns tillräckligt många vinintresserade för att få sajten att gå runt men jag hoppas det.