lördag 5 maj 2012

Att köpa vin i utlandet

På allmän begäran kommer här en guide för hur man köper vin från utlandet.

Tack vare EU är det nu möjligt att helt lagligt köpa vin på nätet och det finns en rad sajter som riktar sig till svenska kunder. De sajterna ombesörjer då inbetalning av alkoholskatt och transport av varorna vilket är bekvämt, men tyvärr brukar utbudet vara tråkigt. Det handlar oftast om billiga viner som man lika gärna kan köpa på Systembolaget. Undantag finns och jag kan rekommendera Franskabolaget och Caviste som båda riktar in sig på mindre producenter och ibland har riktigt bra champagner.

De bästa sajterna för kvalitetsvin riktar sig inte till svenska marknaden och då måste man betala in alkoholskatten själv, men det är det värt. Då har man ett stort utbud att välja på, inklusive äldre viner, till betydligt lägre priser än i Sverige. Gå in på någon av de här sajterna och låt er frestas av utbudet:

Fine+Rare Wines (England)
Farr Vintners (England)
Millésimes (Frankrike)

Observera att det tillkommer 20% VAT på de engelska sajternas listpriser.

Om du köper på någon av ovanstående tre sajter kan de ordna transport åt dig, men du måste betala in svensk alkoholskatt själv. Alkoholskatten på vin är 21,58 kr per liter så det handlar inte om mycket pengar, procentuellt sett, när man köper champagne. Alkoholskatten måste vara anmäld innan transporten till Sverige sker och så här går det till:

1. Fyll i Skatteverkets blankett för införsel av alkohol och skicka in till Skatteverket.
2. Betala in alkoholskatten till Skatteverkets plusgirokonto 95 06 71-8. Ange "Säkerhet för alkoholskatt" och ditt personnummer.

Man önskar att det skulle räcka så här, men Skatteverket har valt att krångla till det:

3. Du får ett diarienummer av Skatteverket per post. Det vill transportföretaget ibland veta.
4. När vinerna kommit till Sverige ska du anmäla det till Skatteverket inom fem dagar. Du får en blankett för det av Skatteverket tillsammans med diarienumret. Först nu dras skatten rent formellt - det du betalade in under 2:an var bara en säkerhet för alkoholskatt.

Mycket pappersexercis? Ja. Onödigt krångligt? Ja. Svårt? Nej! Värt det? Ja!

2 kommentarer:

  1. Eller så betalar man inte alkoholskatten alls. Olagligt naturligtvis, men konsekvenserna är inte stora om vinerna mot förmodan skulle beslagtas. Det som sker är att tullen skickar ut ett brev för att informera om beslaget. Har du då inte betalat alkoholskatten är bara att betala in den + 20%, för att täcka tullens omkostnader. Därefter är det fritt fram att hämta ut din leverans. Generellt sett är det dock mycket liten risk att en beställning fastnar. Skulle den göra det är det bara att hoppas att vinerna inte blir stående i ett lager mitt i högsommaren och blir värmeskadade. Det är inte heller alltid att transporten är temperaturreglerad. Jag brukar därför ordna med transport under våren och hösten för att slippa obehagliga överraskningar. Handlar man från FRW, BBR eller Farr (eller någon annan av de större brittiska firmorna) så kan de lagra vinerna åt dig tills du vill ta hem dem. Brukar kosta runt £9 per låda och år. Vissa (FRW, men inte BBR) tillåter dig också att skicka viner köpta från andra handlare till dem för lagring, så länge de är köpta "in bond". Det gör att man kan handla på det här sättet från exempelvis trevliga Howard Ripley, som inte själva erbjuder lagring. För övrigt så går det ofta fint att köpa enstaka flaskor också från FRW och BBR, speciellt äldre årgångar.

    SvaraRadera
  2. Visst är det så, Puteljen. Jag brukar själv skippa att betala in alkoholskatten när jag köper några enstaka flaskor, men när jag skeppar lådvis med champagne från England så brukar jag betala in den. Jag vill inte att tullen ska hålla på och rota i mina vinlådor.

    SvaraRadera