måndag 4 juni 2012

Champagnenyheter i beställningssortimentet

Utöver de två champagner som släpptes i Systembolagets tillfälliga sortimentet i fredags släpptes det även 15 nya champagner i beställningssortimentet. Tre av dessa är riktigt intressanta varav minst två är riktigt bra köp:

Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2004 för 750 kr
Pierre Moncuit Brut Grand Cru Blanc de Blancs för 289 kr

Diebolt-Vallois är en de allra främsta odlarna i Champagne och gör helt underbara blanc de blancs på druvor från Cramant, den tillsammans med Le Mesnil-sur-Oger främsta byn för Chardonnay. Fleur de Passion är Diebolt-Vallois prestigeårgångsvin och kan till och med mäta sig med betydligt mer kända prestigeviner  som Dom Ruinart och Comtes de Champagne, som båda kostar betydligt mer. Jag har bara provat Fleur de Passion 2004 en gång och jag tror att den kommer att behöva ett antal år i källaren för att komma till sin rätt. Men en stor belöning väntar den tålmodige.

Pierre Moncuit skrev jag om i fredags. Också en odlarchampagne, från Le Mesnil-sur Oger som brukar räknas som den allra främsta byn för Chardonnay i Champagne.

Vilken är den tredje champagnen? Jo, Palmer & Co 1989 för 459 kr. Det är inte ofta så gamla champagner släpps på Systembolaget. Jag har inte provat Palmer 1989 än, men 1989 var en varm årgång med ganska liten skörd på grund av sen vårfrost. Ofta har 1989:orna en lite bränd ton av knäck och kola. Palmer är ett kooperativ som är känt för sina välgjorda men enkla champagner. Multi-vintage-vinet Amazone de Palmer är den bästa Palmer jag druckit och det ska bli intressant att se om Palmer 1989 kan vara ännu bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar