fredag 15 juni 2012

Mat i Manila

Jag reser regelbundet till Manila i jobbet och det är svårt att hitta bra mat här. Det enda som smakar bra är frukt, i synnerhet mango, men i övrigt verkar det vara svårt att hitta bra råvaror. Jag är lite bortskämd med jobbresor till underbara matstäder som London, Seoul och Hongkong, så besöken i Manila är matmässiga lågvattenmärken. Bland oss utlänningar skämtas det om att det inte är särskilt konstigt att man aldrig ser någon filippinsk restaurang utanför Filippinerna och att det finns en anledning till att det inte finns några överviktiga människor här.

Men igår åt jag middag på en riktigt bra restaurang, Masseto, som jag utnämner till Manilas bästa! Italiensk/internationell mat och utmärkt vinlista. Vi tog in en flaska Tignanello 2005, en mycket balanserad och bra ”Super-Toscana”. Den kostade bara 900 kronor vilket kan jämföras med Systembolagspriset 499 kr (för 2008:an).

När man dricker Tignanello känner man verkligen vinhistoriens vingslag. Familjen Antinori har producerat vin sedan 1300-talet och köpte vingården Tignanello år 1900. De experimenterade med att blanda Cabernet Sauvignon och Cabernet Frank med Chianti-druvor redan på 1920-talet (vilket lär ha varit en skandal på den tiden) men det blev ingen succé då. På 70-talet gjorde man ett nytt försök och Tignanello var en de första ”Super-Toscana”-vinerna. 1975 var första årgången av Tignanello som inte innehöll några vita druvor, och sedan 1982 är druvblandningen 75% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon och 5% Cabernet Frank. Ett härligt vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar