fredag 1 juni 2012

Pierre Moncuit blir årets sommarchampagne

Sedan vi fick barn 2010 har vi hyrt ett hus i Fjällbacka på somrarna och jag har varje sommar köpt ett par lådor champagne för konsumtion under semestern. Vi brukar ofta ha middagsgäster och övernattande gäster och då är det trevligt att kunna bjuda på champagne. Dessutom finns det en bra fiskaffär i Fjällbacka så det blir en hel del fisk och skaldjur, vilket gör att champagnen ofta blir måltidsdryck också.

Sommaren 2010 blev det Diebolt-Vallois Prestige, sommaren 2011 blev det  André Jacquart Experience och i år blir det nog ännu en blanc de blancs: Pierre Moncuit Brut som släpptes i beställningssortimentet idag. Pierre Moncuit är en mycket bra odlare från Le Mesnil-sur-Oger. Jag besökte Pierre Moncuit hösten 2008 och köpte 12 magnum av deras non-vintage och sedan hade vi den som bröllopschampagne våren 2009. Jag köpte även ett par 1996:or av deras utmärkta prestigevin, Cuvée Nicole Moncuit Vieille Vigne, som görs på druvor från gamla stockar i vingården Les Chetillons. Jag ångrar fortfarande att jag inte köpte fler... Även deras non-vintage är bra och 289 kr är ett mycket rimligt pris.

7 kommentarer:

 1. Låter bra! Har ett besök inplanerat hos Pierre Moncuit på torsdag. Ska bli spännande

  SvaraRadera
 2. Härligt! Fråga gärna när nästa årgång av Cuvée Nicole Moncuit Vieille Vigne kommer och rapportera det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska försöka komma ihåg att göra det
   /Robert

   Radera
 3. Hej!
  Nu har jag varit på besök hos Pierre Moncuit. Väldigt goda viner! Även de enklaste var goda men fastnade för -04:an som var riktigt bra. Fick följa med några flaskor hem. Rosén var sådär, vilket jag tyckte det var generellt bland de odlare jag provade. Cuvée Nicole Moncuit VV kommer som årgång -06 med släpp i september om jag förstod saken rätt.
  Mvh
  /Robert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för rapporten! Kul att det var ett bra besök. Och ja, jag håller med om att rosén är dålig. Som du skriver gäller det nästan alla odlare, särskilt i Cote de Blancs.

   Cuvée Nicole Moncuit VV 2006 i september? Ah, något att se fram emot!

   Radera
 4. Har du beställt direkt från Moncuit och fått det hemskickat till Sverige? Jag frågade om möjligheten men vår enbart fransktalande guide sa efter betänktid att det inte gick. Jag vet inte om det var för att göra det enkelt för sig eller om det verkligen var så. De flesta andra verkar kunna skicka direkt till Sverige med post så det borde ju gå från dom med.
  /Robert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt bara köpt på plats själv, men det finns (minst) två importörer i Sverige så det borde gå att beställa genom någon av dem.

   Radera