torsdag 7 juni 2012

Rea på Systembolaget

Den 1 juni sänkte Systembolaget priset på några exklusiva champagner. Sådana här prissänkningar (oftast med 20%) görs när Systembolaget har köpt in för mycket av något. De annonseras aldrig i förväg men man kan söka på nedsatt pris på Systembolagets hemsida.

Det finns just nu 64 produkter med nedsatt pris varav åtta är champagner. Två av dessa tillhör kategorin mycket exklusiva champagner:

Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2000 är nedsatt från 4240 kr till 3399 kr. Det är fortfarande en dyr champagne, men faktum är att man knappt kan hitta Bollinger VVF billigare än så här någonstans i världen. Det är ett vin gjort på druvor från de enda tre vingårdar i Champagne som av någon anledning inte attackerades av vinlusen Phylloxera när den slog till i slutet på 1800-talet. Två av vingårdarna, Clos St-Jacques and Clos des Chaudes Terres, ligger i Aÿ, Bollingers hemby, och en, Croix Rouge, ligger i Bouzy. Alla är planterade med Pinot Noir. Croix Rouge slogs för övrigt ut av Phylloxera 2007 så numera finns bara två vingårdar kvar men årgång 2000 innehåller alla tre. Dessutom arbetar Bollinger med gamla metoder för att detta vin ska påminna om hur champagne smakade på 1800-talet. Jag har en VVF 2000 liggande i vinkylen hemma som jag längtar efter att prova.

Salon 1997 är nedsatt från 2199 kr till 1759 kr. Det här är ett vin som Systembolaget verkar ha köpt in alldeles för mycket av. Det finns hela 716 flaskor kvar i deras webbsaldo! Salon är en kultchampagne som behöver många år i källaren för att komma till sin rätt. Jag drack en Salon 1976 på magnum för ett par år sedan som var alldeles för ung! Efter att ha släppt fyra årgångar per decennium under 50-, 60-, 70- och 80-talet, färre än någon annan prestigechampagne, överraskade Salon med att släppa fem årgångar på 90-talet och det var nog minst en för mycket (varken 1997:an eller 1999:an borde ha släppts). Jag tror att Systembolaget kommer att behöva sänka priset ytterligare för att bli av med sitt lager av den här. Om/när de sänker priset 20% till kommer jag att köpa ett par.

Sedan finns det två årgångschampagner i lite mer rimlig prisklass som blivit riktigt lockande:

Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François 2000 är nedsatt från 749 kr till 599 kr. Billecart-Salmon gör bra champagner över hela linjen och det här är deras klassiska årgångsvin som har funnits sedan 50-talet. De har även en årgångs-blanc de blancs, en årgångsrosé och mellan 1982 och 1998 hade de även ett underbart årgångsvin som hette Grande Cuvée. Cuvée Nicolas François är bra men behöver några år i källaren för att komma till sin rätt. 1998:orna har börjat bli riktigt bra nu. Jag tycker att 599 kr är ett mycket bra pris för det här vinet.

Veuve Clicquot Rosé 2004 är nedsatt från 529 kr till 423 kr. Som jag skrivit om tidigare brukar man få betala lite extra för roséchampagne utan att för dens skull få bättre kvalitet, men efter den här prissänkningen är årgångsrosén till och med billigare än vita årgångsvinet brukar vara. Veuve Clicquot gör bra årgångsviner och det här är ett bra köp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar