torsdag 25 oktober 2012

Galna priser på auktionen

På vinauktionen i måndags var det flera objekt som gick till skyhöga överpriser. Det extrema exemplet var en Dom Pérignon 1964 som gick för 18.500 kr plus avgifter, dvs totalt cirka 22.500 kr. Detta för en flaska med italiensk etikett där historiken är okänd. Helt obegripligt. Risken är stor att flaskan är för varmt lagrad och helt odrickbar. För köparens skull håller jag tummarna för att den är i bra skick. Den anses av Juhlin vara en av de allra bästa årgångarna som gjorts av Dom Pérignon, och jag har själv haft förmånen att prova den en gång. ”Lite bränd i stilen, kola, blodgrape, fin syra” står det i mina provningsanteckningar.

Jag var själv med och bjöd på Winston Churchill 1985 och ledde med bara några minuter kvar men sedan klev flera budgivare in. Den gick till slut för 3200 kr plus avgifter, ett helt rimligt pris.

2 kommentarer:

 1. Hej !
  Jo, det skulle vara intressant att veta resonemanget bakom dylika köp! Men, om man t.ex. tjänar 1milj i månaden så kanske flaskan motsvarar kanske 1000:- för en vanlig, och det kan ju vara överkomligt för att prova. Men jag vill fråga dig om din erfarenhet av ullage i champagneflaskor. Är moussen borta då nivån är ngn centimeter ned*? Jag har haft ngn äldre ( -59:a )flaska, där nivån varit kanske 2 cm låg och det var svag mousse. Det borde väl vara en korrelation mellan mousse och nivå? När det gäller vanliga viner, så kan de tåla rätt mycket, hade en 55:a häromfredagen med "mid shoulder" och den var fantastisk. Vad säger du?
  hälsar o frågar
  Kransen

  SvaraRadera
 2. Hej Kransen,
  Förhoppningsvis är det en person med (för) mycket pengar som betalat ett sådant överpris, men jag förstår ändå inte varför han/hon inte handlar från tryggare källor till bättre priser i stället. (Käre mångmiljonär, om du läser det här så åtar jag mig gärna att lösa allt det praktiska med inköp från England/Frankrike åt dig mot en rimlig provision à en flaska per låda.)

  Vad gäller champagneflaskor med dålig nivå så är det alltid ett varningstecken och en indikation på att vinet kanske inte är i bästa skick. Det är dock inte någon entydigt bevis - jag har druckit flera äldre champagner med lägre nivå som varit i mycket bra skick.

  Vad gäller moussen så är den ofta svag när man dricker flaskor från 60-talet och äldre, såvida de inte är perfekt lagrade. Det gäller även flaskor med bra nivå.

  SvaraRadera