torsdag 27 december 2012

Spännande viner från Hatt et Söner

Igår på annandagen var jag på en intressant champagneprovning hos Hatt et Söner som har sitt marknadskontor här i Stockholm. Jag har tidigare varnat för Hatt et Söners prestigechampagne Le Grand-Père här på bloggen men nu fick jag tillfälle att prova ett par andra viner, varav två inte har släppts än.

Först ut var en årgångs-blanc de blancs från grand cru-byn Oger. Hatt et Söner har sin hemvist i premier cru-byn Bergères-les-Vertus men Oger ligger någon mil norrut, i hjärtat av Côte des Blancs, mittemellan Avize och Le Mesnil-sur-Oger. Nåväl, det här är en specialchampagne från årgång 2004 som inte har något namn än och inte har släppts. Så här såg flaskan ut:

När en flaska ser ut så här får jag angenäma associationer till besök nere i Champagne när någon vinmakare plockar med sig något spontant nerifrån källaren.

Hur var den då? Inga gummitoner som många blanc de blancs har på näsan, i stället päron och lite blommig stil. I munnen är syran påtaglig men syran backas upp av frukt och det är en bra champagne från en årgång som går från klarhet till klarhet för mig. Jag hoppas att den kommer att släppas. En ren Oger med låg dosage och utan malolaktisk jäsning är för spännande för att inte släppas. Det finns bara 5000 flaskor och nästa årgång blir först 2012 så det blir en raritet också.

Jag fick även prova Hatt et Söner Extra Brut och en vingårdschampagne från Bergères-les-Vertus. Jag är generellt ingen vän av Extra Brut, jag tycker sällan att druvmaterialet är tillräckligt bra för så låg dosage, men den här var helt ok. Inget stort vin men en bra champagne. Vingårdschampagnen var också trevlig och intressant för att få grepp om Bergères-les-Vertus, en by som tidigare varit okänd för mig.

Intressanta viner som visar att Hatt et Söner har ambitioner att göra kvalitetsviner.

3 kommentarer:

 1. Oavsett vad man tycker om deras dryck måste man ge dem cred för att faktiskt ta mod till sig och bjuda in någon som kritiserat dem ganska hårt (med all rätt) för en provning. Traditionellt hade de flesta företag valt någon som redan var en bra ambassadör medan det som Hatt et Söner nu ger intryck av är att verkligen vilja få fram att man har bra produkter och avser jobba långsiktigt.

  Trevligt också att de visar sig ha bättre innehåll i flaskorna än vad som tidigare påvisats.

  SvaraRadera
 2. Jag håller helt med, Johan!

  SvaraRadera
 3. Kul med Oger-flaskan. Missa inte en uppdatering ifall den kommer ut. Vore kul att veta vart man kan få tag på en?

  SvaraRadera