onsdag 17 juli 2013

Besök på Spago i Beverly Hills

Jag har varit i Los Angeles sedan i fredags och kände att jag ville göra ett besök på en riktigt bra restaurang. Valet föll på Spago i Beverly Hills, inte minst eftersom de har både Dom Ruinart 2002 och Krug Rosé på glas. Perfekt för mig som skulle dit ensam.

Av någon anledning täcker inte Michelinguiden Los Angeles längre. Det finns tre guider för USA: en för New York, en för Chicago och en för San Fransisco. Det fanns fram till 2009 också en för Los Angeles och Las Vegas också men inte längre. Jag undrar varför, det är lite märkligt att en världsstad som Los Angeles inte täcks av Michelinguiden. Det kan vara så enkelt att den guiden inte sålde tillräckligt bra. Elaka tungor säger att folk i LA går på restaurang för att synas, inte för att äta, men jag har svårt att tro att det skulle vara därför.

Nåväl, när det fanns en Michelinguide för Los Angeles hade Spago två stjärnor. Dessutom genomgick Spago en totalrenovering förra året och har modern och fräsch inredning.

Servicen var sådär amerikanskt übertrevlig. Har man inte upplevt det förut så kan man lätt tro att  kyparen verkligen vill bli ens bäste vän. Själv tycker jag att det är roligt och det är skönt med full uppmärksamhet. Det är ingen risk att du blir sittande med tomt vattenglas eller får vänta på notan och det gäller även betydligt enklare restauranger.

Jag tog in ett glas Dom Ruinart 2002 medan jag studerade menyn. Efter ett mycket trevligt besök på Ruinart under mitt första besök i Champagne har jag alltid haft ett gott öga till Ruinart men jag har nog aldrig blivit riktigt imponerad av (vita) Dom Ruinart. Några 80-talare har varit bra men inte i närheten av de bästa prestigechampagnerna. Jag har några flaskor 1996 och 1998 som ska bli intressanta att prova om 5-10 år men 2002:an var inte särskilt bra alls. Lovande på näsan och påminner mycket om Dom Pérignon 2002 i stilen men smaken var oroväckande tunn och kort. Nötter, mineraler och citrusfrukt javisst, men alldeles för tunn. Jag kan inte säga att jag ser någon framtida potential alls faktiskt. Nu drack jag bara ett glas men glasutvecklingen var inte direkt imponerande heller.

Förrätten var desto bättre. Jag tog ostron från Fanny Bay (från British Columbia i Kanada) med tillbehör och det var fantastiskt gott, kanske de bästa ostron jag ätit. Jag ska tillägga att jag sällan äter ostron så jag har inte så mycket att jämföra med nu är jag sugen på att äta ostron snart igen!

Jag ville gärna dricka Krug Rosé så jag valde en tonfiskrätt till huvudrätt som tyvärr var en stor besvikelse. Torr och trist. Tonfisk kan vara fantastisk men det är ofta restauranger slarvar med just tonfisk, eller kanske helt enkelt köper in för dålig råvara. Spago har plockat bort den här rätten från menyn (kanske fler gäster blev besvikna...) så jag hittar inte den exakta beskrivningen men den var snygg att titta på:

Krug Rosén levererade däremot. Pigg, nästan vild mousse och jag kunde känna Krugtonerna direkt på näsan. Härligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar