La Grande Dame med gul etikett har jag inte sett förut. Är det någon som vet vad det är för utgåva?
Lanson Extra Age som blanc de blancs och rosé hade jag inte sett förut. Snygga flaskor. Men visst känns det fel med Lanson Blanc de Blancs?
Det fanns även en snygg jubileumskartong från Bollinger med tre flaskor Special Cuvée, med tre olika utseende på etiketten: äldsta designen, lite yngre och den senaste. Bilden blev lite suddig men jag publicerar den här ändå:
Vilken annan färg än gul ska det vara - har du inte hört talas om Gula Änkan? :-) OK, jag håller med om att etiketterna är mer orangegula än knallgula i vanliga fall. Alla La Grande Dame-flaskor på din bild är märkta "Specimen", alltså är det tomma utställningsflaskor. Varken rosén eller den ovanligt knallgula "vanliga" La Grande Dame har någon årgång tryckt på etiketten så det är svårt att veta hur gamla flaskorna är. Så frågan är om det har sålts riktiga flaskor med den här färgen?
SvaraRaderaAlla tre varianterna av Lanson Extra Age fanns när jag besökte dem hösten 2011, vill jag minnas. Gissningsvis hade de dykt upp det året. Den vita lanserades 2009.
Lanson och BdB - tja, de har väl inte producerat så mycket sådant, men de har ju syra så det räcker... Lansons något bortglömda prestige, Noble Cuvée, finns också i BdB. Förr fanns det faktiskt en BdB vintage (har sett 1990:an av den), är lite osäker på om den byttes ut mot Noble Cuvée BdB eller om de båda fanns samtidigt. Fast karaktäristiskt för Lanson är väl en hög andel Pinot och ingen malolaktisk jäsning.
Bakom Lansons anläggning i Reims har de en liten (1 ha), relativt nyplanterad vingård som de kallar Clos Lanson. Där finns det enbart Chardonnay, och de vinifierar den i ek, till skillnad från övriga viner. Jag har för mig att 2006 är den första årgången. Hösten 2011 sa de att vinet kanske skulle lanseras 2012, men jag har inte hört något om att det faktiskt dykt upp. Så det avses uppenbarligen säljas lite yngre än Gold Label, men det beror väl på ekbehandlingen. Så framöver blir det att även vänja sig vid en lite mängd ekad blanc de blancs-Lanson... :-)
Angående färgen på Veuve Clicquots etiketter så försökte jag googla Yellow Label Veuve Clicquot men det var lönsamt eftersom just Yellow Label är smeknamnet på deras vanliga NV i engelskspråkiga länder. Eftersom de tagit fram en provflaska med knallgul etikett för Grande Dame (jämför med vanliga Grande Dame som ligger till höger) bör den ha sålts med sådan etikett någon gång men jag har aldrig sett den.
SvaraRaderaOch angående Lanson Extra Age så ser jag att alla tre faktiskt finns i Systembolagets beställningssortiment.
Och nu har jag kollat upp Lanson Blanc de Blancs. Julle har provat 1983, 1989, 1990 och 1994 men sedan verkar den ha försvunnit medan Noble Cuvée Blanc de Blancs gjordes 1997, 1998 och 2000. Lite udda årgångsval måste jag säga: 1994 och 1997 men inte 1995-1996.
Och tack för infon om Clos Lanson - det kände jag inte till. Spännande!
SvaraRadera1994 är ett udda val, men avsaknaden av 1995-1996 (om nu avsaknad av Juhlin-notering ska tas som intäkt för att vinet inte gjordes) gissar jag snarare beror på att de hade svårt att få tag på druvor. Så kanske var det först med 1997 som de hade fått tag på en ny bra Chardonnaykälla. LVMH köpte Lanson i december 1990, plockade av dem alla vingårdar, och sålde vidare företaget med lager och varumärke till de nuvarande ägarna i april 1991. "Asset stripping" är väl den normala engelska beteckningen för sådant. Så Lanson från årgångarna 1991 och framåt kommer från inköpta druvor, och bl.a. Tom Stevenson har uttryckt förvåning över att de trots det har lyckats hålla stilen. Man får anta att den där lilla plätten Clos Lanson därför ligger dem varmt om hjärtat.
SvaraRaderaPommery råkade för övrigt ut för samma sak, också genom LVMH, nästan samtidigt.