fredag 19 juli 2013

Viajante en av Londons bästa restauranger

Det finns många bra restauranger i London och jag har besökt ett antal av de bästa, främst i Mayfair, Notting Hill och Knightsbridge. Igår vågade jag mig till East End för ett besök på Viajante, tillsammans med en mycket vin- och matintresserad vän som bor i London. East End är ett spännande område som bubblar av liv och det finns en massa coola butiker, hotell och restauranger. Viajante ligger i anslutning till Town Hall Hotel och både Viajante och hotellet har mycket gott rykte.

Chefskocken för Viajante heter Nuno Mendes och han tog över restauranger 2011 och blev direkt belönad med en stjärna i Michelinguiden (från 2012 års utgåva). Viajante är också med på San Pellegrinos lista över världens 50 bästa restauranger, på plats 59. (Jag vet, det är konstigt men trots sitt namn finns hela 100 restauranger med på listan.)

Viajante har en enkel men hemtrevlig inredning. Det är en liten restaurang och det känns som om man sitter i någons vardagsrum och äter. Man får välja mellan en 6-, 9- och 12-rätters avsmakningsmeny och man får inte veta vad som ingår i menyn förrän maten serveras. Medan vi satt och funderade på hur många rätter vi skulle ta började det komma in ett antal underbara amuse bouche, det skulle bli hela sex stycken till slut. Vi valde att satsa på 12-rättersmenyn och vi skulle inte bli besvikna.

Vinlistan är kort men intressant och med mycker rimliga (små) påslag. Champagnelistan bestod uteslutande av odlarchampagne och mitt val föll på Cédric Bouchard Val Vilaine 'Inflorescence', en blanc de noirs gjord på 2009-bas. Ett vin som passade mycket bra till de sex första rätterna:

Scallop with parsnips and watercress
Crab with milk skin and peas
Monkfish with asparagus and millet
Smoked bone marrow with carrot and horseradish
Cod tripe with onion and potato
Langoustine and braised chicken skin

Här är en bild på rätt nummer ett:


Torkad och återfuktad (!) pilgrimsmussla och en rå pilgrimsmussla ovanpå det. Intressant blandning av konsistenser och det var ett återkommande tema: en blandning av konsistenser.

Nuno Mendes kom själv och serverade hälften av rätterna vilket var ett mycket trevligt inslag.

Min vän valde rödvin och det blev Viña Tondonia Gran Reserva 1994, en underbar mogen Rioja, betydligt lättare i stilen än jag hade väntat mig. Återstod gjorde tre ”huvudrätter”:

Celeriac with roasted potato and mushrooms
Presa with vegetable crépinette
Pigs head with baby beets and sorrel

Och avslutningsvis tre efterrätter:
Cucumber with reduced milk and lemon
Black carrot with toasted caraway ice-cream
Milk

En helt fantastisk avsmakningsmeny, helt utan svaga punkter, och det här restaurangbesöket hamnar i det absoluta toppskiktet av mina restaurangupplevelser.

Avslutningsvis fick vi hela menyn, inklusive alla amuse bouche, utskriven på ett prydligt papper, inklusive våra vinval. Bara en sådan sak! Högsta betyg till Viajante!

1 kommentar:

  1. Det är ju inga problem om Cédric Bouchard finns på listan. Om inte, och det bara finns odlarchampagner kan det bli problem. Louis Roederer, Champagnes största producent av biodynamiska och ekologiska champagner är de enda som kan konkurrera.

    SvaraRadera