onsdag 10 juli 2013

Dags att skrota Systembolagets monopol


Det verkar råda en allmän konsensus i Sverige att Systembolaget och deras detaljhandelsmonopol för alkohol är något bra. Men vad är det som är så bra egentligen? Vanliga argument är att “priserna är låga eftersom de köper in så stora mängder” eller helt enkelt att “de gör ett bra jobb”.

Det där med priserna stämde kanske när Vin- och Spritcentralen hade importmonopol på alkohol och var en av världens största vininköpare men det stämmer inte längre. Importmonopolet försvann med Sveriges inträde i EU 1994 och Systembolaget ägnar sig inte åt någon prispress. Tvärtom är så gott som all bättre champagne betydligt billigare i både England och Frankrike än i Sverige.

Systembolaget lägger själva en hel del resurser på lobbying och på att försvara sitt monopol vilket är märkligt. OK att vi har politiker som bestämt att vi ska ha ett detaljhandelsmonopol på alkohol men ska verkligen monopolet sedan lägga pengar på att försvara sin egen roll? Det är faktiskt ett allvarligt  demokratiskt problem. Det borde vara politikerna som försvarar och förklarar monopolet, inte monopolet självt.

Huvudargument som Systembolaget själva använder är att “de alkoholrelaterade problemen blir mindre om alkohol säljs utan att styras av vinstintresse”. Det här presenteras som ett sant påstående, utan citattecken, på Systembolagets hemsida.

Visst, alkohol är en farlig produkt och alkoholmissbruk skadar många, både direkt och indirekt, och kostar samhället stora pengar, men detsamma kan sägas om exempelvis bilar. Däremot har jag aldrig hört någon föreslå att vi ska ha ett statligt detaljhandelsmonopol för bilar. Jag tror faktiskt inte att någon skulle föreslå det för alkohol heller om det inte var så att vi redan hade ett – det egentliga huvudargumentet är snarare att “nu ändrar vi inte något som fungerar bra”.

Men vad är det som är så bra egentligen? En sak som är bra med Systembolaget är det stora utbudet och tillgängligheten. Systembolaget har 422 butiker och mer än 500 ombud och hela Systembolagets utbud kan beställas hem till alla dessa butiker och ombud utan kostnad. När jag varit i Fjällbacka nu i sommar har jag kunnat gå in på Konsum (Systembolagets ombud) och beställa hem ett par flaskor Jacquesson Cuvée nº 736 utan att behöva betala något för frakt. Och om man bor i en småstad som exempelvis Ed i Dalsland med knappt 3000 invånare kan man gå in på Systembolaget och välja bland hela 44 olika vinboxar som alltid finns i lager plus ytterligare 143 olika boxar som kan beställas hem. Om inte Systembolaget fanns skulle invånarna i Ed ha mycket färre boxar att välja på.

Just det här går inte riktigt ihop för mig. Systembolaget har ett enormt utbud av billiga viner, gärna på box, över hela landet och påstår samtidigt att de alkoholrelaterade problemen blir mindre om de får behålla sitt monopol. Ett vinstdrivande företag, som exempelvis ICA, skulle inte välja att ha det här utbudet eller tillgängligheten om de fick chansen att sälja alkohol. Man behöver inte vara särskilt konspiratorisk för att lista ut den egentliga anledningen till Systembolagets enorma utbud av billiga viner på små orter: Man gör det för att försvara sitt monopol (främst mot EU antagligen) och kanske håller försvaret av monopolet på att bli Systembolagets viktigaste uppdrag.

När vi är inne på den här tråden kan vi titta på dagens pressrelease från Systembolaget. En ren partsinlaga där det framgår att Systembolaget haft rollen som expert i en statlig utredning om tillsyn av e-handel och alkohol. Det meddelas också att Systembolaget lämnar in en polisanmälan mot CityGross som samarbetar med (danska) Winefinder och erbjuder kunder att beställa vin tillsammans med sina matkassar.

Något är fel här. Systembolaget kan inte vara lobbyist, expert i en statlig utredning och statlig monopolist på samma gång. Och ska verkligen ett statligt monopolföretag ägna sig åt att polisanmäla privata företag?

Nej, det är dags att ta bort det här monopolet nu!

6 kommentarer:

 1. Jag håller helt och hållet med dig - självklart borde monopolet avskaffas. Tillsammans med paketet med statlig och politiskt vinklad radio och TV med tillhörande TV-licensen (numera utsträckt till alla datorer) är det för mig de främsta resterna av det gamla "DDR-Sverige".

  Jag stör mig både på att monopolet är uselt, på att de alltmer agerar politiskt (med sina korkade utspel, patetiska polisanmälningar och sin etikettscensur) och på att de är ena sådana hycklare - "värnar om folkhälsan" i kombination med en internationellt sett overträffad andel av vinförsäljningen i alkoholistboxar!

  Att monopolet borde väck tycker nog de flesta vinintresserade som i likhet med du och jag har provat på att bo utanför landets gränser. Det är ingen slump att de Frankrike-baserade paret bakom BKWine är några av de mest långvariga kritikerna.

  SvaraRadera
 2. En annan intressant aspekt är att det förefaller som den uppluckring av monopolet som har skett de senaste åren har varit bra för folkhälsan!

  Trots en mer liberal alkoholpolitik har vi inte drabbats av mer alkoholskador. Snarast tvärt om.

  Läs Mattias Svenssons rapport: Alkoholen - En lyckad svensk liberalisering

  (En annan kommentar: ”Det stora utbudet” – det enda ”stora” i det är att det är en stor myt. Systembolaget har ett måttligt, men hyfsat, utbud på kanske 1200-1500 viner. Många (många!) vinbutiker i andra länder har mer, och skickar gärna flaskorna till kunderna, om man inte kan komma in till butiken. Invånarna i Ed har säkert det sortiment som säljer i Ed. Varför skulle de inte ha det? Faktum är, ”tack vare” Systembolaget så har Sverige ett mediokert vinutbud. Du kan läsa mer om Systembolagsmyten här. )

  -P

  SvaraRadera
 3. Per, tack för bra länk om Systembolagsmyten. Den där parallellen till Alberta i Kanada är väldigt intressant eftersom den visar att en monopol kan avskaffas utan att alkoholkonsumtionen går upp, samtidigt som alkoholkonsumtion gick upp i andra delar av Kanada där monopolet fanns kvar.

  SvaraRadera
 4. Väl skrivet, läs gärna min artikel om monopolet på http://www.kjorlingwine.com/skrota-monopolet-pa-systembolaget/

  Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier

  SvaraRadera
 5. Tack för länken, Andreas. Det är många bloggare och twittrade som vädrar missnöje med Systembolagets monopol - förhoppningsvis tas det bort om några år.

  SvaraRadera
 6. Systembolaget kommer aldrig avskaffas om inte EU sätter stopp.

  SvaraRadera