måndag 30 september 2013

Krugs ID-koder

För drygt ett år sedan skrev jag om de ID-koder som Krug har på sina baksideetiketter. Man får gå in på Krugs hemsida och knappa in koden för att få mer information om vinet. Man får bland annat veta när vinet degorgerades och vilken årgång som är basårgång (för Krug Grande Cuvée och Krug Rosé).

Min fru kom igår hem från en helg i Hong Kong och hade med sig en flaska Krug Grande Cuvée med ID-kod 211016 som present till mig.










En titt på Krugs hemsida visar då att vinet degorgerades våren 2011, har årgång 2004 som bas och innehåller 121 viner från tolv olika årgångar varav den äldsta är från 1990. Mycket intressant information.

Nu har Krug dessutom bestämt sig för att avslöja vad de tre första siffrorna betyder. Den första är kvartalet för degorgeringen och de två följande siffrorna är året för degorgeringen. Det underlättar för dem som har många Krug Grande Cuvée i sin källare och vill sortera dem i ordning utan att behöva slå upp varenda en.

Nästa steg kanske blir att göra som Jacquesson och helt enkelt skriva ut informationen på etiketten?

10 kommentarer:

  1. Hej!
    Tack för en bra blogg!
    Det har säkert tagits upp förut men frågar ändå. Hur förvarar man champagne, jag antar att det är bäst i en vinkällare men för den som inte har det. Vilket är i så fall att föredra som second best?
    Kylskåpet? I rumstemperatur i lägenheten? Är det bättre om flaskan ligger ner eller står upp?

    SvaraRadera
  2. Hej Kristoffer! Kul att du tycker om bloggen. Jag skrev en liten artikelserie om lagring av champagne i april 2012 (första delen här: http://champagneochmat.blogspot.com/2012/04/lagring-av-champagne-del-1.html) men det var fokus på VAD man skulle lagra, inte HUR. Nu har du gett mig inspiration till ett nytt blogginlägg, jag återkommer.

    Men i korthet är kylskåp det sämsta alternativet, luften är alldeles för torr. Max ett par månader i kylskåp är mitt råd. En mörk garderob i rumstemperatur är mycket bättre. Och flaskan ska ligga ner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så man skulle kunna säga att Systembolaget misshandlar flaskorna rejält?
      Stående, solljus och varmt...

      Radera
    2. Ja, det kan man lugnt säga...

      Radera
  3. Jag köpte Krug GC, utan ID-kod, på systemet i Luleå i veckan. Vilket skick kan man tro att den är i då, då den förmodligen stått där i mer än 2 år...
    Ska jag lämna tillbaka den?

    SvaraRadera
  4. Champagne är rätt tålig och det bör inte vara några problem. Det är klart att om du planerar att lagra den i tio år eller mer så är det ingen bra start med två år på en varm butikshylla, men om du tänker dricka den inom de närmaste åren så kan lite för varm lagring till och med göra den gott. Den blir "snabblagrad" så att säga. Jag föreslår att du behåller den och lämnar tillbaka den om den inte är bra (se bara till att ha kvar minst två tredjedelar av innehållet i flaskan).

    SvaraRadera
  5. Angående just den servisen så kan man iallafall inte klaga på Bolaget...:-)

    SvaraRadera
  6. Har de i så fall bytt från tvåmånadersperiod (1-6 under ett år) till kvartal (1-4 under ett år) i degorgeringskoden? De har ju återanvänt siffror som funnits på korkarna ett tag och där har det åtminstone tidigare varit tvåmånadersperioder som gällt. Inte för att det spelar jättestor roll med några månader hit och dit, men ändå...
    http://vintomas.wordpress.com/2012/11/03/hur-man-kanner-igen-aldern-pa-en-krug-grande-cuvee/

    SvaraRadera
  7. Det är mycket möjligt att de ändrat nyligen för den här information om kvartal fanns inte på Krugs hemsida för ett år sedan men gör det nu.

    Och det är klart att sådant här är viktigt. :-)

    SvaraRadera